-3.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

PRIPREME ZA NAJRADOSNIJI HRIŠĆANSKI PRAZNIK – BOŽIĆ

Najnovije vijesti

Pravoslavni vjernici sutra proslavljaju Badnji dan. Na Gradskoj tržnici od ranog jutra primjetne su gužve. Najbolje ide ono što je jeftinije, svježe povrće i voće. Svaka kuća priprema posnu trpezu za Badnje veče, čemu svjedoče i redovi pred ribarnicama koje su dobro snabdjevene rječnom i morskom ribom. Na kupcima je da se opredijele koju će pazariti, po mjeri svog džepa.

Tradicionalno, na Malom gradskom trgu postavljeni su prodajni štandovi sa ukrasima, koji se nude za ovaj praznik. Na ulicama Prijedora mogu se vidjeti prodavci badnjaka, ali i građani koji ga kupuju, jer kako kažu, badnjak im donosi veselje i radost u kuću.

bozic-obicaji

Na Badnji dan se peče božićna pečenica, pripremljena prethodnog dana, na Tucindan. U pravoslavnim kućama Božić je uvijek prvi mrsni dan, ma u koji dan pao, i dan kada se crkvama pričešćuju oni koji su poštovali pravila Božićnog posta.

Badnji dan i Badnje veče 6. januara slave sve pravoslavne crkve i vjernici koji poštuju Julijanski kalendar – Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti.

M.Stegić