3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

PRIVREDI NEDOSTAJE STRUČNA RADNA SNAGA (VIDEO)

Najnovije vijesti

U Republici Srpskoj u nekim zanimanjima primjetan je nedostatak stručne radne snage, što bi za  privredu moglo imati fatalne posljedice. Saradnja između resornih ministarstava, Privredne komore, obrazovnih institucija i poslovnih ljudi od velike je važnosti u rješavanju tog problema.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje RS Filijale Prijedor, traženi su obućari, operateri CNC mašina, krojači, instalateri solarnih panela, stolari, armirači, zidari, stolari.

Kada je riječ o upisnoj politici Danko Malešević, ministar prosvjete i kulture RS rekao je da Ministarstvo svake godine nastoji da zajedno sa privrednicima kreira upisnu politiku i da se poveća broj učenika u trogodišnjim zanimanjima, da bi na neki način zadovoljili njihove potrebe za radnom snagom. S tim ciljem, u Prijedoru je održan Sajam zanimanja, gdje su budućim srednjoškolcima prezentovana trogodišnja zanimanja.

U mnogim srednjim školama u Prijedoru se kvalitetno radi kada je u pitanju praktična nastava, te stoga upisna politika na srednjoškolskim i visokoškolskim ustanovama mora biti usklađena s realnim potrebama društva i privrede, stav je privrednika.

M.Stegić