Veći dio privrednih subjekata Prijedora uspjeće prebroditi krizu izazvanu pandemijom virusa korona bez većih posljedica izuzev turizma, ugostiteljstva i saobraćaja koji su pretrpjeli najveće štete, kažu u Privrednoj komori RS, Kancelariji Prijedor.

Analiza Privredne komore Republike Srpske pokazala je da je kriza nastala epidemijom korona virusa, najviše pogodila privredne subjekte iz oblasti turizma, ugostiteljstva i saobraćaja, dok prerađivačka industrija bilježi manje gubitke, kaže Dijana Đaković, rukovodilac Privredne komore RS, Kancelarija Prijedor.

– Od prerađivačke industrije, najviše je pogođena metalska i drvna industrija. Prije svega oni privredni subjekti koji imaju izvoz, jer su ograničeni stanjem kod svojih inozemnih kupaca. Isto tako, problemi su prisutni kad je u pitanju tekstilna industrija, mada imamo privrednih subjekata koji i tu bilježe rast poslovne aktivnosti, pa čak i povećanje broja zaposlenih – istakla je Đakovićeva.

Ono na šta se privrednici najviše žale i što je nanijelo najviše štete je izostanak i udar na tražnju za proizvodima i uslugama, zatim udar na likividnost preduzeća, jer nisu u mogućnosti da izmire dospjele obaveze, kaže Đakovićeva i dodaje da su privrednici u proteklim mjesecima imali problem sa izvozom, nabavkom repromaterijala, sa bolovanjima, jer je sve više radnika koji ne dolaze na posao zbog infekcije virusom korona. Kada je u pitanju udar na zaposlenost u privredi, zasad se može reći da nije tako veliki.

– Konkretno za Prijedor, u prošlom mjesecu, u odnosu na februar odnosno mart ove godine, prije početka pandemije, ukupno smo imali 85 zaposlenih manje, odnosno 10 preduzetničkih radnji manje. Ne možemo reći da je udar značajan. Tome su svakako doprinijele mjere koje su jedinice lokalne samouprave preduzele, kao i Vlada RS, tako da je to ono što privrednici očekuju i u narednom periodu – kazala je Đakovićeva.

Ona dodaje da se privrednici nadaju da će biti subvencionisanja poreza i doprinosa na plate iz budžeta RS, zatim da će se nastaviti moratorijum na kredite uz nultu kamatnu stopu. Nadaju se i namjenskim kreditima za saniranje štete posebno ove izvozne kompanije. Iz Privredne komore predloženo je uvođenje revolving fondova kao jednog od načina izvora finansiranja, za saniranje posljedica. Takođe privrednici očekuju da institucije obezbijede nesmetan međunarodni promet kako bi mogli da izvoze proizvode i nabavljaju repromaterijale, te da se bolovanja radnika, izazvana virusom korona, prebace na teret Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

P.Š.