Grad Prijedor je među tri najuspješnije lokalne zajednice u BiH u 2018. i 2019. godini u projektu ekonomskog i ekološkog upravljanja “MEG”. Na osnovu izuzetnog napretka Grada Prijedora u svakodnevnom radu, radu njegove administracije, kao i prijedorskog Vodovoda, u okviru ovog projekta dodjeljena su nova novčana sredstva.

Kako pojašnjava Zinajda Hošić, koordinator “MEG” projekta za Gradsku upravu Prijedor, cilj je da se pruži podrška demokratskom upravljanju i unapređenju kvaliteta javnih usluga na loklanom nivou, sa posebnim fokusom na sektor privrede i okoline.  – Na osnovu ispunjenosti kriterija, konkretno njih 27, za 20 je bila zadužena Gradska uprava, a za sedam Vodovod izvršilo se bodovanje. Mi smo ispunili sve ono što je pred nas bilo postavljeno i na osnovu toga, grad Prijedor je zauzeo drugo mjesto i plasirao se među top tri jedinice lokalne samouprave od 18 koliko ih učestvuje u “MEG” projektu. Na osnovu toga, pored osnovnog granta koji smo ostvarili – 160.000 švajcarskih franaka, dobili smo nagradu – 85.000 švajcarskih franaka, a ta sredstva će biti uložena u određene infrastrukturne projekte koji smo sa Vodovodom planirali da realizujemo u periodu 2019./2020. godina – dodala je ona.

U okviru „MEG“ projekta, završeni su radovi na primarnom kanalizacionom sistemu u prijedorskim naseljima Orlovača, Čirkin Polje, te dijelu industrijske zone „Svale“. Ovim sistemom obuhvaćeno je oko 300 domaćinstava. Vlado Reljić, direktor “Vodovoda” pojasnio je o kojim je projektima riječ u narednom periodu.  – Mi smo za te radove pripremali projektnu dokumentaciju. Treba da se, po mojim informacijama, raspiše tender za izvođača radova za nastavak distributivne mreže i kućne priključke u ulicama Ive Andrića i VI Krajiške brigade u Gomjenici i u donjem dijelu Čirkin Polja. To će nam pomoći da se jednim dijelom smanji neobračunata voda, jer je na tim mjestima mreža u katastrofalnom stanju – rekao je Reljić.

Grad Prijedor će iz budžeta izdvojiti dodatnih oko 500.000 KM za realizaciju ovih projekata, što ukupno iznosi oko milion KM. Projekat “MEG” finansira Vlada Švajcarske, a realizuje UNDP u saradnji sa lokalnim zajednicama u BiH.

M.Šodić

PrethodniODRŽANO PREDAVANJE “PREVENCIJA NEGATIVNOSTI NA DRUŠTVENIM MREŽAMA” (video)
SlijedećiSANKCIONISANO 97 VOZAČA TRAKTORA