18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

Promocija romana ,,Luzitanija” (video)

Najnovije vijesti

Povodom Dana i slave Narodne biblioteke ,,Ćirilo i Metodije”, u prijedorskoj Gradskoj čitaonici, promovisan je roman ,,Luzitanija”, autora Dejana Atanackovića, dobitnika NIN-ove nagrade za 2017.godinu. Na promociji su govorili član NIN-ovog žirija Tamara Krstić i izdavač romana Goran Lakičević.

Članica NIN-ovog žirija, Tamara Krstić rekla je da je u izboru romana ,,Luzitanija” presudilo dosta toga a na prvom mjestu odnos prema jeziku i odnos prema samoj knjizi.

Kroz sam stil pisanja Dejana Atanackovića razvila se priča koja počinje iz jednog uskog prostora psihijatrijske bolnice u Beogradu 1915. godine, a zapravo kroz tu priču zahvata prostor čitave Evrope koja je tada u Prvom svetskom ratu – objašnjava Krstićeva.

Prema riječima autora, iako prvi roman, doživio je veliku zainteresovanost čitalaca, a tome svjedoči i 15.000 primjeraka u prethodna tri izdanja.

Ovo je roman koji se, prije svega, bavi sadašnjošću, nedavnom prošlošću i koji kroz to bavljenje istorijom želi da ukaže na neke sličnosti analogije sa sadašnjim trenutkom i sadašnjim vremenom. ,,Luzitanija” je put do čitalaca pronašla sama, a ja nekako jurim da je stignem. – rekao je Atanacković.

I.Pekarić