U Prijedoru je promovisana “Kaporova školica” Aleksandra Đuričića, u kojoj autor donosi biografiju sa manje poznatim detaljima o srpskom piscu, slikaru i novinaru Momi Kaporu. “Kaporova školica” čitaocima donosi uzbudljivo štivo, a autoru je, kako je rekao na promociji u Gradskoj čitaonici, bilo ništa manje zanimljivo istraživanje i pisanje ove knjige.

“Ovo djelo ima posebnu literarnu vrijednost, jer su po prvi put objavljena Kaporova ljubavna pisma za koja je on tvrdio da ih nije pisao. Zadužbini Mome Kapora javila se Vesna Trifunović, tadašnja gimnazijalka, koja se zabavljala sa slikarom Kaporom. U knjizi imamo uvid u neke njegove jade i premišljanja kao mladog slikara. Pisma su pisana ijekavicom, što im daje posebnu draž i već se tada vidjelo da će on biti veliki pisac”, rekao je Đuričić.

Knjiga obuhvata i svjedočenje Kaporovog ujaka koji ga je, kao četvorogodišnjaka, izvukao ispod mrtvog majčinog tijela tokom bombardovanja Sarajeva 1941. godine. Na promociji su predstavljeni neki manje poznati detalji o Kaporovim romansama, slikarskim pustolovinama, kao i druženju sa Danilom Kišom, Zukom Džumhurom, Oljom Ivanjicki, Matijom Bećkovićem, Arsenom Dedićem i drugim poznatim ličnostima.

“Zvuči nevjerovatno da je u Momin život stala sva ta plejada potpuno različitih likova. Opisane su i sjedeljke na njegovim slavama, gdje su se okupljali ljudi koji se inače ne bi ni pozdravljali na ulici”, rekao je Milan Rakulj, novinar i književnik.  

U Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije” ponosni su što je Prijedor među prvim gradovima u kojima je promovisana “Kaporova školica”.

“Čast nam je da predstavljamo ovu knjigu, nakon što je nedavno doživjela svoju premijeru u Beogradu. Pratili smo sve to i uspjeli u namjeri da budemo aktuelni”, rekla je Gordana Vila, direktor NB “Ćirilo i Metodije”.

Promocija je održana u okviru manifestacije “Prijedorsko ljeto kulture”, a iz prijedorske biblioteke naredni književni događaj najavljuju za 5. avgust, kada će biti predstavljena djela Mihajla Orlovića.

D. S.

PrethodniMIR – GLAVNO OPREDJELJENJE SRPSKE
Slijedeći“ZVEZDIN KARAVAN” SUTRA STIŽE U PRIJEDOR