Virus korona promijenio je svakodnevicu i prosvjetnim radnicima. Za kratko vrijeme prihvatili su preporuke resornog ministarstva, prilagodili se novonastalim prilikama i krenuli sa realizacijom online nastave. Oni sa kojima smo danas razgovarali kažu da su zadovoljni kako se odvija nastava na daljinu. Svako od njih ima svoj način rada.

Biljana Simić nastavnik je njemačkog jezika u OŠ “Dositej Obradović”. Vanredno stanje promijenilo je i njen način rada, ali se ne predaje. Učenici, kaže, ne smiju biti uskraćeni za znanje.

– Pošto sam razredni starješina maturantima, koje ovim putem pozdravljam, prvo sam na viberu formirala grupu sa roditeljima. Za početak sam njima uputila osnovne informacije, šta su obaveze učenika, njih kao roditelja i šta su obaveze nastavnika. Moje kolege i ja samo za svaki predmet formirali viber grupu, u koju su uključeni svi učenici i predmetni nastavnik. Nakon održanog časa na TV-u, predmetni nastavnik dostavlja sve instrukcije, a učenici dobijaju rokove za dostavljanje zadaće. Mogu vam reći da to zaista dobro funkcioniše – kaže ona.

Biljana, kao i njene kolege, sada radi od kuće. Majka je dvije male djevojčice, pa je morala dobro da se organizuje. Kao predavač jedne privatne škole stranih jezika u Prijedoru, preuredila je radni prostor u malu učionicu, koji joj je sada došao kao pun pogodak. Nastavu na daljinu organizuje i za polaznike kursa. Svakog dana radi sa kćerkom Aurorom koja je drugi razred.

– Ovdje imam svoj mir. Mogu da radim i sa kćerkom, koja je ovaj vid nastave jako dobro prihvatila. Prvi put je dobila tablet na kojem može ponovo da pogleda svoj školski čas, zaustavi kada joj je to potrebno, zapiše šta treba… Ako joj nešto nije jasno, ja sam tu da joj pomognem. Učiteljici redovno šaljemo zadaću i dobijamo povratne informacije. Ove sedmice krenula sam sa nastavom na daljinu sa polaznicima kursa i to se dobro odvija – dodala je Biljana.

Miroslav Kovačević, profesor informatike u Elektrotehničkoj školi u Prijedoru, zadovoljan je organizacijom i tokom nastave na daljinu. Optimista je i nada se da će ova situacija ubrzo postati prošlost. Učenicima i kolegama poručuje: “Moramo da izdržimo”.

– Većina kolega je odabrala “Google učionicu” kao platformu za komunikaciju. Sa učenicima komuniciram putem mejla, snimam radnu površinu i svoj glas i postavljam na youtube, s obzirom da predajem informatičku grupu predmeta. To šaljem učenicima i oni na taj način prate lekcije. Zadatke mi šalju na mejl i zasad to lijepo funkcioniše – rekao je Kovačević.

Prva sedmica bila je udarna, kaže Jelena Matijaš, učenik prvog razreda Elektrotehničke škole, ali sada je mnogo lakše.

– Bilo nam je teško da se priviknemo da svaki dan provjeravamo da li su nam profesori poslali materijale, kada nam je rok da pošaljemo zadaću… Sada nam je lakše i navikli smo da, kada ustanemo, umjesto da se spremamo za školu, sjedamo za računar i preuzimamo lekcije, radimo zadatke i šaljemo nazad svojim profesorima – dodaje Jelena.  

Prosvjetari su kao i medicinari, u ovoj situaciji. Bez njih bi sve ovo bilo preteško i daleko stresnije!

M. Šodić

PrethodniObustavlja se javni prevoz na područnim linijama do 50 kilometara u RS
SlijedećiODLUKA O PROGLAŠENJU VANREDNOG STANJA STUPA NA SNAGU

1 COMMENT