12.8 C
Prijedor
Petak, 23 Februara, 2024

PROTESTI RADNIKA „ARSELOR MITALA“ U BANJALUCI

Najnovije vijesti

Oko dvije stotine radnika kompanije „Arselor Mital Prijedor“ obustavilo je proizvodnju u rudniku Omarska, i otišlo u Banja Luku. Oni će tako podržati svoje kolege koji štrajkuju glađu zbog odluke Vlade RS da proda državni dio kapitala u Rudnicima željezne rude „Ljubija“ preduzeću „Izraeli investment grup“.

Rudari su se tamo zaputili u nadi da će uspjeti uticati na poslanike u Narodnoj skuptšini Republike Srpske, koji danas odlučuju o sudbini ljubijskih rudnika. Put Banja Luke otišla su tri autobusa “Mitalovih” radnika, a pedesetak najupornijih pred Narodnu skupštinu RS se uputilo pješice.

Teške mašine demperi, kojm su u jutarnjim časovima krenuli prema Banjaluci ostale su parkirane na izlazu iz Omarsku na magistralni put. Kretanje teške mehanizacije zaustavila je policija, zbog bezbjednosti odvijanja saobraćaja.

Radnici “Mitala” ne kriju ogorčenje, i najavljuju da ne odustaju od borbe za svojim radnim mjestima.  – Idemo tamo zbog radnih mjesta, samo zato. Ovaj Zotov i njegova firma su krajnje sumnjivi. Mi ne branimo “Mital”, nama su cilj samo naša radna mjesta – rekao je Marko Stupar, radnik “Arselor Mitala Prijedor” koji se odlučio da odpješači u Banja Luku.

 

Rudari će tako pružiti podršku petorici svojih kolega koji već štarjkuju glađu zbog odluke Vlade RS da rudišta Ljubije prodaju kompaniji “ING”. – Ne treba samo da oni nose ovaj teret, i zato se mi njima pridružujemo. I trajaće dok god se ne odluči šta će biti sa Ljubijom – poručio je Mile Ćurić, čovjek koji je radio i u RŽR Ljubija, i koji sad radi u “Arselor Mitalu”.

Z. J.