-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 30 Januara, 2023

RADOJIČIĆ I ĐAKOVIĆ OTVORILI “KOZARSKE POKLADE”

Najnovije vijesti

Ispred Hrama Svetog proroka Ilije u selu Bistrica kod Banjaluke danas je otvorena tradicionalna manifestacija 11. “Kozarske poklade” i 11. Memorijal Miće Gligića-Tubana.
Manifestaciju su otvorili gradonačelnici Banjaluke i Prijedora Igor Radojičić i Milenko Đaković. Radojičić je poručio da će Grad Banjaluka i ubuduće podržavati “Kozarske poklade” kao vjersku i turističku manifestaciju.

On je rekao da ova manifestacija pokazuje da je danas posljednji dan mrsa, te da već od sutra treba živjeti po pravilima velikog Vaskršnjeg posta.

Direktor turističke organizacije Banjaluka Ostoja Barašin rekao je da su Vaskršnje poklade dio običaja i višegodišnje tradicije ovog kraja, te da postaje značajan dio regionalne turističke ponude, zbog čega ima veliku podršku.

“Ova manifestacija je vezana za početak velikog posta povodom Vaskrsa. U potkozarskim selima bio je običaj da se na poklade poslije liturgije iz kuća iznosi najbolja hrana koja se podijeli sa svima koji dolaze u crkvu i pred crkvu, čime se ozvaničava kraj mrsa i početak posta”, istakao je Barašin.

U okviru današnje manifestacije prikazani su običaji vaskršnjih poklada, a nastupile su izvorne grupe i pjesme “ojkača” iz Potkozarja.

Promovisano je pravljenje specijaliteta narodne kuhinje, izložba etno-predmeta i poljoprivrednih proizvoda, te narodni zbor.

Prije otvaranja manifestacije u ovom hramu, NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem služio je Svetu arhijerejsku liturgiju povodom vaskršnjih poklada.

Današnjoj manifestaciji prisustvovali su mnogobrojni građani Banjaluke, Prijedora i potkozarskih sela.

Organizatori manifestacije, čiji je cilj očuvanje i njegovanje pjesme “ojkače” i tradicionalnih običaja Potkozarja, su crkvena opština Bistrica i turističke organizacije Banjaluke i Prijedora.

tekst i foto: Srna