Na lagerima u „Toplani“ trenutno imaju oko 18.000 tona drvne biomase. Pri kraju je i remont na distributivnoj mreži, mada je pandemija korona virusa i ovdje učinila svoje. I to kroz manji priliv novca. Poskupili su i svi elementi za proizvodnju toplotne energije, drvna biomasa, električna energija, nafta… Ipak u  „Toplani“, za sada  izbjegavaju poskupljenje usluga.

– Zbog pandemije  imamo manji priliv novca što je dijelom i razumljivo i uprava je morala da preduzme neke konkretne korake , po pitanju poboljšanja gotovinskog  toka. Standardna metoda je poskupljenje usluge. To bi trebao biti neki odgovor na ove probleme, ali u slučaju „Toplane“ mi nastojimo da to izbjegnemo i da tog ne dođe iako je posljednja korekcija cijena bila 2011. godine. Mi  ćemo učiniti sve da tog poskupljenja ne dođe – kaže Zoran Knežević, direktor „Toplane“ a.d. Prijedor. Ističe da ne sjede skrštenih ruku kako bi poboljšali postojeće stanje. Tu je proizvodnja električne energije i većeg priliva novca po tom osnovu , a jedna od mjera je i akcija otkupa duga.

 Kumulativno potraživanja Toplane iznosi oko sedam miliona maraka. Zato im  je i cilj da poboljšaju naplatu iz tih potraživanja. Akcija otkupa duga  i druge pogodnosti otplate dugovanja traju tokom cijele godine, no primjetno za ovaj period u manjem obimu nego ranije. -Dijaspora nam nije tu zbog ovih uslova i razumljivo je i za očekivati da se otprilike dešava ovakav razvoj događaja. U svakom slučaju mi smo kroz neki moratorijum  na dio obaveza prema  Investiciono razvojnoj banci RS-a uspeli da konslidujemo gotovinski tok, a sa gradskim vlastima  našli smo rješenje za izmirenje obaveza za dvoranu „Mladost“ i „Kozarski vjesnik“. Tako da smo za ovu godinu uspjeli da kompenzujemo sve ovo što se dešava na polju finansija, ali  će to svakako trebati raditi i u narednim godinama, sve s ciljem izbjegavanja poskupljenja. Ili  ukoliko do njega bude moralo doći, da ono bude u što manjem obimu – kaže Knežević.

Uplata komletnog duga znači da se  kamate,  nastale po osnovu dugovanja do kraja prošle godine,  snižavaju u iznosu od 100% . Dug se može platiti i kroz reprogram i to u vremenskom periodu do pet  godina s otpisom 50 odsto kamata. Usluge gradske „Toplane“  koristi oko 3.500 korisnika.

M.Z.