U okviru praktične nastave u Poljoprivrednoj školi u Prijedoru,  učenicima poljoprivredne struke,  se prezentuje proces uzgoja ratarskih kultura prije svega kukuruza i strnih žitarica. Taj dio praktične nastave obavlja se na školskom imanju.

Površina školske ekonomije namijenjene ratarskoj proizvodnji iznosi četiri hektara gdje se uglavnom naizmjenično sije kukuruz i strne žitarice: pšenica i ječam, zavisno od potrebe da se pokaže učenicima način uzgajanja ovih poljoprivrednih kultura.Takođe, po riječima Gorana Aničića,  profesor stručnih predmeta i praktične nastave ,  učenici se tokom školovanja upoznaju i sa proizvodnjom heljde, soje, krompira i drugih kultura. Pod kukuruzom ove godine našla su se dva hektara.

– Trenutno smo na parceli gdje se nalazi kukuruz koji je u dosta dobrom stanju. Očekujemo solidne prinose između 600 do 800 kilograma po dunumu, odnosno od šest  do osam tona po hektaru. Praktikujemo da radimo oglede kako bi mogli da prezentujemo učenicima kako se koja vrsta kukuruza ponaša u toku vegetacije, odnosno kakvi su mu prinosi i kako se ponaša  za vrijeme suše ili  kišnih perioda, odnosno različitih vremenskih prilika- naveo je Aničić.

Nakon ubiranja kukuruza profesori i učenici ispituju njegovu vlažnost, utvrđuju prinose, kavalitet i analiziraju primijenjene agrotehničke mjere.

-Na našim parcelama učenici obavljaju sve agrotehničke operacije od osnovne obrade zemljišta do đubrenja, zaštite i berbe . Nažalost, ove godine učenici su samo obavili obradu zemljišta, a onda je uslijedio problem s virusom korona, tako da smo mi profesori morali sami, bez njih, obaviti sjetvu i zaštitu kako bi parcela bila u potpunosti obrađena-kaže Aničić.

On je dodao da je praktična nastava, ove škole,  samoodrživa.

 -Nastojimo da sveke godine budemo u plusu.    Naravno, nema tu nekakve velike dobiti i zarade, ali cilj nam je prije svega obuka učenika . Ove godine učenici će imati  priliku da zajedno s nama obave berbu, kao i sve ono što je dalje vezano nakon toga, a to je utvrđivanje prinosa, vlažnosti i kvaliteta kukuruza- istakao je Aničić.

Škola nema skladište za kukuruz pa ga  odmah sa parcele transportuju otkupljivaču. Tako da ne mogu čekati neku bolju cijenu na tržištu. Kako ističe Aničić srećom imaju dobru saradnju sa preduzećem  “IMI tranzit” koji im sve količine otkupi, a sredstva koja zarade dalje koriste se  za iduću sjetvu i usavršavanje učenika. Pored kukuruza Poljoprivredna škola je, u okviru praktične nastave na ratarskim kulturama, ove godine, zasijala i požela oko dva hektara ječma koji je po riječima Aničića imao solidan prinos.

P.Š.