Dana 14.2.2020.godine u medijima je objavljena informacija i izjava predsjednika Skupštine grada Prijedora, Ajdina Mešića, da na sastanku šefova odborničkih klubova Skupštine grada Prijedora (ŠOK), nije postignut dogovor o terminu održavanja sjednice, nakon što je 17 odbornika podnijelo zahtjev da ona bude u četvrtak 20. februara 2020. godine.

U svojim izjavama medijima, predsjednik Skupštine, ali i gradonačelnik grada Prijedora, Milenko Daković, pokazali su elementarno neznanje Poslovnika Skupštine grada Prijedora.

Poslovnik o radu Skupštine grada Prijedora propisao je načine sazivanja sjednica i ni u jednom svom članu ne spominje ŠOK kao tijelo koje utvrđuje termin održavanja sjednica. Sastanci ŠOK-a su konsultativnog karaktera i služe samo za konsultacije predsjednika Skupštine sa gradonačelnikom i predsjednicima klubova odbornika oko tačaka dnevnog reda (član 89. Poslovnika).

Sazivanje sjednica je propisano članovima 86. i 87. Poslovnika Skupštine Grada Prijedor.

Član 87. stav (1) : “Sjednicu Skupštine saziva predsjednik Skupštine”.

Član 87. stav (3) : “Ako gradonačelnik ili 11 odbornika zahtijeva sazivanje sjednice Skupštine, predsjednik JE DUŽAN sazvati sjednicu U ROKU OD SEDAM DANA od dana podnošenja zahtjeva.”

Predsjedniku smo ostavili da iskoristi poslovničku mogućnost i da odabere bilo koji termin održavanja sjednice do 20.2.2020.godine. Predsjednik to nije učinio, već samo iznio činjenicu da nije u mogućnosti da održi sjednicu 20. i 21.2.2020. godine. lz kolegijalnih razloga i poštovanja prema predsjedniku i  zdravstvenom stanju člana njegove porodice, odlučili smo da tražimo pomjeranje termina za 19.2.2020. godine.

Problem je nastao kada su sa sastanka izašli predsjednik i gradonačelnik da se konsultuju “u četiri oka”, što se nikada nije desilo u posljednjih dvadeset godina. Nakon povratka u salu, predsjednik je kategorično odbio i termin 19.2.2020. godine i predložio sedmicu između 24.-28.2.2020. godine, a što nije bilo u skladu sa članom 87. stav (3) Poslovnika.

Odbornici skupštinske većine su imali poslovničku mogućnost (član 88. Poslovnika) da održe sjednicu i 20.2.2020. godine bez prisustva predsjednika Skupštine, ali su iz poštovanja prema situaciji u kojoj se taj dan nalazi predsjednik Skupštine, odustali od te mogućnosti.

Predsjednik je prekršio Poslovnik i ignorisao volju natpolovične većine odbornika.

Da bismo izbjegli narušavanje ugleda Skupštine, odlučili smo se za posebnu sjednicu u skladu sa članom 86. Poslovnika Skupštine grada Prijedora, koji kaže: “Posebnu sjednicu, predsjednik Skupštine JE DUŽAN sazvati U TRAŽENOM TERMINU, na zahtjev natpolovične većine odbornika…”. Termin sjednice je utvrđen za 18.2.2020. godine.

Postalo je sasvim očigledno da je predsjednik Skupštine pod direktnim uticajem gradonadčelnika Prijedora i da zajednički u ovom momentu pokušavaju blokirati rad Skupštine, kako bi spriječili donošenje odluka koje očigledno nisu u interesu gradonačelnika i njegove partije DNS-a. U svim normalnim demokratskim sistemima, volja većine u Skupštini se poštuje, ali to pravilo za DNS i predsjednika Skupštine izgleda vrijedi samo dok su oni dio skupštinske većine.

Mi ćemo i dalje, bez obzira na njihove pokušaje opstrukcije, da radimo na raskrinkavanju dvolične politike DNS-a, ukazivanju na nedomaćinsko trošenje budžeta grada od strane gradonačelnika i da radimo u interesu svih građana Grada Prijedora.

Sedamnaest odbornika skupštinske većine

PrethodniUPIS DJECE U PRVI RAZRED U APRILU I MAJU
SlijedećiSAHRANJEN MILAN MALBAŠIĆ (video)