-5.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

SINDIKAT “MITALA” ZA SUTRA NAJAVIO DEMONSTRACIJE PRED NARODNOM SKUPŠTINOM RS

Najnovije vijesti

Oko 500 radnika prijedorskog „Arselor Mitala“ sutra će protestima u Banjaluci izraziti nezadovoljstvo zbog odluke Vlade RS da državne akcije u Rudniku Železne rude „Ljubija“ iz Prijedora proda firmi „Izrael investment grup“.

Kako saznajemo od radnika, uvjereni su, da ukoliko se odluka Vlade sprovede u djelo „Mital“ odlazi iz Prijedora, dok 850 radnika ostaje bez posla.

– Nismo samo mi radnici u pitanju, mi hranimo svoje porodice, znači bez hljeba ostaje 2.000 ljudi ako „Mital“ ode – kaže jedan od radnika.

Kako kažu na ovaj potez odlučili su se nakon sastanka sa rukovdstvom preduzeća „Arselor Mital“ Prijedor, koje im je poručilo da je neizvjesna sudbina ovog preduzeća ako Izraelci kupe „Ljubiju“ i ohrabrilo radnike da se bore za svoja prava.

– Verujemo da će „Mital“ otići jer ruda u Prijedoru ne čini ni dva odsto ukupnog rudnog bogatstva kojim „Mital“ raspolaže u svijetu, čuli smo da su se na isti način povukli i iz Brazila gde su osam puta veći kopovi nego ovi u Prijedoru – kaže ovaj radnik.

Sa druge strane, vjeruju da je Izraelcima jedini cilj, da uđu u vlasničku strukturu preduzeća „Arselor Mital“ Prijedor.

Ukoliko bi kupili 64,9 odsto državnih akcija u Rudniku železne rude „Ljubija“, automatski dobijaju i 49 odsto vlasništva u „Arselor Mital“ Prijedor.

Ovo preduzeće 2004. godine osnovali su „Mital“ i Rudnik železne rude „Ljubija“ čiji je odnos vlasničkih udjela 51:49 odsto.

– Izraelci ne bi morali ništa da rade ni da ulažu, mogli bi samo da zarađuju rapodjelom zajedničke dobiti – poručuju radnici sumnjajući u iskrene namjere Izraelaca.

Kažu da je za oživljavanje kopova u „Ljubiji“ potrebno mnogo više od 60 miliona maraka koliko su nudili Izraelci za ulaganje.

– Samo postrojenje za separaciju terena ne može se kupiti bez minimalnih 30 miliona maraka, jedan demper košta milion maraka, a trebalo bi ih najmanje deset, pruga do Ljubije decenijama nije u funkciji, u njenu obnovu trebalo bi takođe uložiti milione, tako da sumnjamo da bi ikada počela proizvodnja rude u „Ljubiji“ sa nekim ko mora kupovati svu opremu i krenuti od početka u rudarstvu – kažu radnici.

Razočarani su što se i rudnik „Ljubija“ prodaje za bagatelu.

– Ako je Vlada RS odlučila da proda onome ko nudi veću cijenu, sramota je da rudno bogatstvo u „Ljubiji“ proda za novac koji je dovoljan za jednu mjesečnu isplatu penzija u RS – ističu ogorčeni Prijedorčani.

Predsednik Sindikata „Arselor Mital“ Prijedor, Milanko Stojnić, kaže da će radnici sutra protestnom šetnom poručiti nadležnima da se igraju sa sudbinom 850 radnika prijedorskog „Arselor Mitala“.

– Radnici su veoma zainteresovani da idu sutra u Banjaluku i mislim da će ih biti između 450 i 500 na protestnoj šetnji, ostaće u Prijedoru samo dežurni i oni koji izlaze iz treće smjene – priča Stojnić.

Kao i ostali radnici, vjeruje da će predstavnici „Mitala“ učiniti i ono što su najavili.

– Predstavnik „Mitala“ iz Londona rekao je da im njihov renome ne dozvoljava da sarađuju sa nekim o kome nisu našli nikakve podatke i ko je potpuni autsajder, zato mislimo da će Mital otići ako Izraelci kupe rudnik – priča Stojnić.

Objašnjava da će prijedorski rudari biti oko 12 sati u Banjaluci, odakle će od Trga Krajine protestno otići do parka Mladen Stojanović.
– Kraće ćemo se zadržati ispred NS RS, gde ćemo predsedniku Skupštine predati pismo i peticiju sa potpisima svih radnika koji su protiv Odluke Vlade RS da državne akcije „Ljubije“ proda Izraelcima“ – rekao je Stojnić.

Dodaje da će nakon toga i u parku Mladen Stojanović, okupljenima biti javno pročitano ono što je napisano u pismu predatom NS RS.

Tvrdi da je veliki interes i ostalih sindikata da se pridruže sutrašnjoj protestnoj šetnji.

– Dobili smo i brojne telegrame podrške, ali nismo prihvatili da ostali sindikati sutra izađu na ulicu, jer vidjećemo kako će se sve ovo odvijati pa ako ne bude onako kako bi trebalo, organizovaćemo veće i masovnije proteste- zaključuje Stojnić.

izvor: EuroBlic