SLIJEPIM I SLABOVIDIM LICIMA PODIJELJENO 20 PAKETA (video)

U prostorijama Međuopštinske organizacije slijepih Prijedor, danas je organizovana podjela 20 prehrambeno-higijenskih paketa. Međuopštinska organizacija slijepih Prijedor ima oko 150 članova. Nažalost, ovom humanitarnom akcijom obuhvaćeno je samo njih 20, dok je broj slijepih i slabovidih lica u stanju socijalne potrebe daleko veći.

– Oko devedeset odsto naših članova teško živi i nalazi se u stanju socijalne potrebe. Nadamo se da će biti više donacija i sličnih akcija kako bismo i ostale članove obuhvatili podjelom pomoći. Ovog puta, pakete su dobili  članovi koji su bili aktivni u proteklom periodu – rekla je Slađana Miljević, član Upravnog odbora Međuopštinske organizacije Saveza slijepih Prijedor. Za nezaposlenu socijalnu radnicu Jadranku Ružičić, ova pomoć je dobrodošla.

– Svaka vrsta podrške dobro dođe osobama sa invaliditetom, a posebno slijepim i slabovidim licima – rekla je Jadranka koja je i potpredsjednica Međuopštinske organizacije u Prijedoru.

Paket sa prehrambenim namirnicama i higijenskim artiklima dobila je i Marijana Mijić. Kako kaže, ova pomoć je naročito značajna u vrijeme ekonomske krize izazvane virusom korona, a izrazila je nadu da će takvih humanitarnih akcija biti više.

Sredstva za nabavku paketa, Savez slijepih RS obezbijedio je preko Vlade RS uz podršku Fonda solidarnosti RS. Ova akcija realizovana je u okviru Programa podrške slijepim i slabovidim licima u ublažavanju posljedica virusa korona.

Većinu članova Međuopštinske organizacije slijepih Prijedor čini starija populacija koja je vid izgubila tokom hroničnih bolesti. Glavni izvor finansiranja je podrška iz gradskog budžeta organizacijama koje okupljaju osobe sa invaliditetom.

– To su manja finansijska sredstva koja omogućuju plaćanje režijskih i još nekih tekućih troškova. Uglavnom se finansiramo iz budžeta Grada, konkurišući na neke projekte. Međuopštinska organizacija slijepih Prijedor osnovana je daleke 1954. godine, s ciljem evidencije slijepih lica i pružanja podrške u ostvarivanju njihovih prava i potreba – rekla je Slađana Miljević.

D. S.

You must be logged in to post a comment Login

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!