11.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

SLIKE JELENE MINIĆ: PREPLITANJE SNOVA I STVARNOSTI

Najnovije vijesti

Beogradska slikarka Jelena Minić priredila je večeras u „Galeriji 96“ izložbu slika koju čini dvanaestak radova većeg formata. U svom umjetničkom radu Minićeva koristi „neslikarske“ materijale poput pijeska, ljepila, odbačenih recikliranih predmeta. Oni joj, kako je rekla, služe u fazi podslikavanja, s tim da je sav taj naizgled haotični materijal u službi boje.

Jelena Minić
Jelena Minić

– Bojom žestoko intervenišem preko svega toga i dobijam neka nova rješenja. Nemam unaprijed definisanu temu. Kako je govorio čuveni Pikaso, krenem da crtam po principu: ako se pojavi muškarac, crtam muškarca, a ako se pojavi žena, crtam ženu. Slika me vodi i volim to iznenađenje, ne volim jasna, jednostavna rješenja. Snovi igraju dosta važnu ulogu u mojoj umjetnosti, tačnije vizije koje pripadaju sferi snova. Kao što se snovi prepliću sa stvarnošću, tako se i na mojim slikama svi ovi oblici prepliću sa nekim drugima: lopte se pretvaraju u figure, figure u životinje. Prepuštam i samom posmatraču da asocijativno razvije još više oblika – objašnjava ova umjetnica.

Direktor „Galerije 96“ Tihomir Ilijašević zadovoljan je što je autor prve izložbe koju ova ustanova priređuje u 2017. godini izuzetna umjetnica poput Jelene Minić.

–  Ovu godinu posvećujemo samo umjetnicima koji su majstori svog zanata, majstori ideje, koji umiju da sve povežu u ono što se zove umjetnost – rekao je Ilijašević.

U muzičkom dijelu programa nastupila je pijanistkinja Tamara Sanader. Jelena Minić je diplomirala i magistrirala na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1997. godine. Živi i radi u Beogradu. Ovo je bila njena sedma samostalna izložba i prva u Bosni i Hercegovini. Izložba Minićeve u “Galeriji 96” biće otvorena do 19. februara.

Više fotografija sa ovog događaja možete pogledati OVDJE!

D. S.

foto: Giga