13.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

SLIKE KOJE ISIJAVAJU ENERGIJU

Najnovije vijesti

U „Galeriji 96“ večeras je otvorena izložba „Zvona radosti“, akademske slikarke Slobodanke Rakić Šefer iz Beograda. Ona se predstavila sa tridesetak slika iz više ciklusa nastalih u posljednjih četrdeset godina.

Slobodanka Rakić Šefer

– Ovo je esencija moje umjetnosti: slike iz ciklusa “Stolica kao sudbina pojedinca i naroda”, “Pčele”, “Grožđe”, “Paunovi”, bijela ornamentika i drugo. Bez obzira na temu, svaka slika mora da isijava energiju, jer ako nema energije, onda nema ni poruke. Taj doživljaj mora da vezuje posmatrača i umjetnika. To je ono čime se ja bavim: energijom u slikama – rekla je Slobodanka Rakić Šefer.

Objašnjava da radi isključivo tehnikom ulje na platnu, jer je ta tehnika ispitana i, kako je rekla, trajaće vijekovima. Svestranost ove akademske slikarke dokazuje i njen književni rad. Iza sebe već ima objavljenu knjigu „Ispod streje dedine kolibe“, koja govori o autorkinom djetinjstvu u Mačvi. Očekuje da će krajem godine izaći i druga knjiga „Kuća puna milja“, posvećena profesorima koji su uticali na njeno formiranje kao vrhunske umjetnice, dok se školovala na Likovnoj akademiji u Beogradu.

Direktor „Galerije 96“ Tihomir Ilijašević rekao je na otvaranju izložbe Slobodanke Rakić Šefer da je jedna od njenih najznačajnijih odlika balansiranje na liniji između priče i likovnog znanja.

– Umjetnost ne smije biti dosadna i Slobodanka Rakić Šefer tu odlično funkcioniše. Ona je vrhunska slikarka i dio je ovogodišnjeg programa naše kulturne ustanove koji je posvećen majstorima likovne umjetnosti – rekao je Ilijašević i podsjetio da se oko 2.700 njenih radova nalazi u brojnim kolekcijama na svim kontinentima.

Slobodanka Rakić Šefer dosad je imala 97 samostalnih izložbi. Za svoje likovno stvaralaštvo dobila je 17 nagrada.  Izložba “Zvona radosti” u Prijedoru će biti otvorena do 28. maja.

D.S.

foto: Giga