U Novom Gradu ozbiljna košarka se igra od 1973. godine. Od tada postoji Košarkaški klub “Sloboda 73”. Ovo im je treća sezona kako se takmiče u Prvoj ligi Republike Srpske. Prošla godina je bila teška za sve klubove, iz dobro poznatih razloga. Tako je bilo i za “Slobodu”. Korona je učinila svoje i u svijetu sporta, takmičenja su se prekidala, treninzi se nisu mogli održavati.

–  Uspjeli smo da prebrodimo sve te poteškoće. Ostali smo u ligi. Konsolidovali smo redove, podmladili ekipu i ušli smo u novu sezonu, sa ciljem da opstanemo u Prvoj ligi. Početak nije loš, u prva četiri kola smo imali jednu pobjedu i dva poraza na praktično jedan koš – priča trener Dejan Kukavica.

Dodaje da je na ekipi da trenira i vrijedno radi, te da će tako i doći rezultati. Ono što je klubovima u manjim sredinama teže u odnosu na one iz većih gradova je to što je baza iz koje se stvaraju mladi igrači dosta manja.

– Stvaranje novih igrača je jako težak zadatak. Naročito što djeca koja kod nas naprave prve košarkaške korake i stasaju, nakon četvrtog razreda srednje škole mahom odlaze iz Novog Grada. Dakle, taman kad sazriju i postanu igrači oni nam odu – pojašnjava Kukavica.

Zato moraju da traže pojačanja sa strane, što nije nimalo lako, jer su klub sa najmanjim budžetom i Prvoj ligi. Ne mogu da dovode provjerena ojačanja, ali u “Slobodi” znaju kako da rade i u težim uslovima.

Finansije su problem, a tu najviše pomaže opština Novi Grad. Do dodatnih sredstava nije lako doći, kažu u klubu. A troškova ima, naročito kad su u pitanju putovanja.  Ipak, kvalitetnih igrača ima, a dolaze i iz Srbije. Razlog je taj što je Prva liga RS idealna razvoj mladih igrača.

– Tako da ima dosta kvalitetnih klinaca, koji žele da se dokazuju, pa su spremi da igraju i za neke skromnije ugovore. Jer njima je prioritet košarka i košarkaški razvoj – navodi Kukavica.

Tako je na pečalbu u Novi Grad iz Prokuplja stigao i Đorđe Prekić.

– Prva liga RS je zaista perspektiva. I odlična je za nas mlađe. Tako da sam tu vidio šansu za sebe, da napredujem. I u tom svemu “Sloboda 73” je bila pravi izbor. Ovo mi je druga sezona u ovom klubu. I moram reći da sam prezadovoljan. Trener odličan i kao psiholog i kao trener. I zna izvući maksimum iz igrača – priča Prekić. Kad smo ga pitali za budućnost, kaže da je još rano govoriti, ali da su ambicije neki jak evropski klub. A poslije, ako se sve poklopi kako treba, možda i SAD.

Za dvije godine “Sloboda” će proslaviti i veliki jubilej, pola vijeka postojanja kluba. Pripreme za obilježavanje ovog dana već su počele, a vrhunac svega biće utakmica sa jednim velikim klubom. Kojim, bićemo na vrijeme obaviješteni, poručuju uz osmjeh iz Novog Grada.

Ono što ih raduje je to što se publika vraća u dvoranu.

– Imamo po 150 do 200 gledalaca. Imamo dobru podršku, naročito mlađih navijača. Tu je dosta dječaka i djevojčica iz naše Škole košarke. Ljudi su jednostavno željni da izađu iz zatvora koji je nametnula pandemija – kaže Kukavica. On je naglasio da je podrška ovoj mladoj ekipi itekako potrebna, a da će se oni publici odužiti dobrom igrom.

Z. Jelić

PrethodniPREMINULO 10 OSOBA, 56 OBOLJELIH
SlijedećiLUKAČ ČESTITAO SLAVU SVIM PRIPADNICIMA MUP-a