3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

SLOBODA MEDIJA SE MORA BRANITI! (VIDEO)

Najnovije vijesti

Svjetski dan slobode medija obilježava se 3. maja, od 1993. godine, kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja ovog Dana, jeste podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njenih temeljnih načela.

Novinari u BiH i ove godine Svjetski dan slobode medija su dočekali uz opšti trend opadanja medijskih sloboda i pogoršavanja uslova za rad novinara. Po izvještaju Reportera bez granica, BiH se nalazi na 62. mjestu od ukupno 180 zemalja na listi, a tužbe za klevetu doprinose dodatnom zastrašivanju novinara. Ovo je dan kada odajemo počast kolegama koji su izgubili život radeći svoj posao. U posljednjih deset godina ubijeno je ukupno 788 novinara, i to najviše u Iraku (177), na Filipinima (96) i u Kolumbiji (50).

– Mediji se na razne načine bore za svoju slobodu i nezavisnost. Nažalost, onoliko koliko su ekonomski samostalni, toliko su slobodni. Na našim prostorima mediji dijele sudbinu društva i države, privrede, ekonomije. Mediji su nezaobilazna karika u kreiranju društvene, političke, privredne stabilnosti, ali nisu svemogući, ne mogu se oteti iz tog kruga zavisnosti – kaže Zoran Sovilj, direktor IPC-a “Kozarski vjesnik”.

Zoran Sovilj, direktor IPC-a “Kozarski vjesnik”

Novinari su izloženi dodatnim izazovima, jer je ova profesija, bez obzira na složenost posla i odgovornost koju javna riječ nosi, na listi najslabije plaćenih.

– Dosta manje su plaćeni u odnosu na odgovornost koju javna riječ nosi, u odnosu na svakodnevne stresove koje preživljavaju. Apsurd je u tome što se kao posebna poluga moći, ne zovu ih džabe „sedma sila“, nikada, a ni u predratnom periodu, mediji nisu izborili za svoju poziciju koja im pripada – dodao je Sovilj.

Ali, ne smijemo odustati. Naši građani imaju pravo na poštenu i istinitu informaciju. Zato je dobro prisjetiti se osnovnih postulata novinarstva, onako kako ih je sažeo slavni američki novinar i publicista Joseph Pulitzer: “… uvijek se boriti za napredak i promjene, nikada tolerisati nepravdu i korupciju, uvijek se boriti protiv podilaženja svih vrsta, uvijek se suosjećati sa siromašnima, uvijek podupirati javno dobro, nikada ne biti zadovoljan samo objavljivanjem vijesti, uvijek biti nezavisan, ne bojati se napasti zlo, bez obzira na to, da li ga uzrokovala plutokratija ili centri moći”.

M.Stegić