12.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

SLOVENAČKI PLESOVI U PRIJEDORU (video)

Najnovije vijesti

Folklorna grupa KUD-a „Golobar“ iz bratskog grada Bovca, izvela je večeras više slovenačkih plesova na koncertu u Prijedoru. Gosti iz Slovenije predstavili su tri koreografije, a nastupilo ih je 14 od ukupno tridesetak, koliko ih broji ova folklorna grupa.

– Nismo prvi put u Prijedoru, mislim da smo već četvrtu godinu ovdje, nastupali smo i na Božićnoj zabavi Udruženja „Lipa“, ali prvi put imamo koncert na gradskom trgu. Izveli smo plesove iz Sočja, ali se najviše oslanjamo na Bovec i tradiciju staru više desetljeća, odnosno ono što su nekada plesali naši stari – rekao je Rene Zorko, napomenuvši da često putuju i nastupaju van granica Slovenije.

Nastup na Malom gradskom trgu organizovalo je Udruženje Slovenaca „Lipa“ koje je, po riječima predsjednice Alenke Uduč, priredilo tematsko veče posvećeno folkloru i pčelama.

– Zbog majskih poplava, nismo mogli realizovati aktivnosti posvećene Svjetskom danu pčela. Stoga smo večerašnji program, koji je dio „Prijedorskog ljeta kulture“, iskoristili da ukažemo na značaj pčela, ne samo kao proizvođača meda, već uopšte za život na Zemlji. Tim povodom, donijeli smo i medenjake kojima smo poslužili naše sugrađane – istakla je Udučeva.

Na večerašnjem koncertu, pored gostiju iz Slovenije, nastupili su i članovi prijedorskog Udruženja za očuvanje tradicije.

D. S.