19.8 C
Prijedor

SNAŽNO PODIĆI GLAS PROTIV NASTOJANJA DA SRPSKI NAROD BUDE PROGLAŠEN GENOCIDNIM

Srpska pravoslavna crkva /SPC/, Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije i episkopi podigli su glas u Vaskršnjoj poslanici protiv nastojanja da srpski narod, žrtva višestrukih genocida, bude proglašen za počinioca genocida. Srbi, ističe SPC, ne umanjuju razmjere zločina u Srebrenici, ali, kao pravoslavci, ne prećutkuju ni zločine nad srpskim narodom u okolini Srebrenice. Nažalost, napominje se u poslanici, na te zločine po srpskim selima u kojima su zatirane cijele porodice i koji su se dešavali u kontinuitetu od 1992. do 1995. godine, ne obaziru se predlagači rezolucija.
“Po njima, postoji ekskluzivno pravo na žrtvu i bol zbog iste. Po nama, sve nevine žrtve su nevine žrtve, bile one muslimanske ili hrvatske ili srpske, što „mudro“ prećutkuju savremeni revizionisti i neprijatelji istorijske istine, koji svojim nametanjem ekskluzivnog prava na bol i žrtve, ostavljaju svima nama koji živimo na ovim prostorima kamen spoticanja za budućnost”, ističe SPC.
SPC sa žaljenjem podsjeća sve na činjenicu da je današnji svijet zaboravio genocid nad srpskim narodom u 20. vijeku, kao i u vijekovima koji su mu prethodili, te da je svako drugo brdo na mjestima gdje žive Srbi svojevrsna Golgota.
“Snažno podižemo svoj glas i ukazujemo na apsolutnu neistinu i pokušaj nebivalog istorijskog revizionizma, u kome se nastoji da prostom inverzijom srpski narod, žrtva višestrukih genocida i etničkog čišćenja, bude proglašen za počinioca genocida”, navodi se u poslanici.
Njegova svetost i episkopi navode da ih tješi i uspokojava činjenica da pripadaju narodu koji je u godinama mira, poslije strašnih vremena smrti, praštao svojim dužnicima i sa pripadnicima drugih naroda nastojao da izgradi bolju i zajedničku budućnost. Naglašavaju i da srpski narod noseći svoj nosi i Hristov krst, koji je nosio i u Prvom svjetskom ratu, kada su Srbi bili najveći stradalnici svijeta po broju žrtava, ali i u Drugom svjetskom ratu kada su u zloglasnoj i sramnoj NDH pravljeni logori i za srpsku djecu koja su tu umirala od gladi, studeni, bolesti i zlostavljanja. Srpski arhijereji podsjećaju da su samo u okupiranoj Srbiji pod mitraljeskim mecima njemačkih nacista poslije školskih časova umirale “čete đaka u jednom danu”. Kada je riječ o Kosovu i Metohiji, SPC navodi da je Kosovo i Metohija srpska kolijevka i dom, sveta i krsnovaskrsna zemlja koja za Srbe nije obična teritorija, nego upravo ona sveta zemlja iz koje će se probuditi i vaskrsnuti “polje suhih kostiju”.
“Mrtvih nema. Mi smo Crkva živih. Mi smo hrišćanski narod, narod Golgote i Vaskrsenja. Mi smo narod hrišćanskog identiteta izraženog kroz zadužbine, koje čine najgušći molitveni venac hramova na svetu, venac koji smo ispleli na Kosovu i Metohiji”, isitče SPC.
Srpski patrijarh i sve vladike ističu da se uvijek treba moliti i biti uz stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji, koji su živi izraz nade, ljubavi, trajanja i pretrajavanja u raspetom i vaskrslom Hristu, uz njih koji su meta nasilja samo zato što su pravoslavni hrišćani, pravoslavni Srbi, što su svoji na svome.

SRNA/KV

NAJČITANIJE