27.8 C
Prijedor

SRPSKA NIJE REMETILAČKI FAKTOR

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska nije remetilački faktor, niti je protiv toga da ostane u BiH, ali na bazi onoga što je napisano u Dejtonskom sporazumu.
Dodik je istakao da u suštini nikada nisu u potpunosti ni prihvaćena teška nametanja koja su ranije morali prihvatiti, ali da Republika Srpska ne odustaje od vraćanja na izvorni sporazum.

On je poručio da će Republika Srpska ostvariti svoje ciljeve, od kojih su neki i poznati.

“Vjerovatno i od ovog otvaranja Kancelarije Ambasade Ruske Federacije u BiH u Banjaluci, što je sasvim logičan administrativni i diplomatski posao oni će napraviti neku zavjeru. Ne vjerujem u teorije zavrjere, ali vjerujem u zavjere i vjerujem da zapad, prije svega predvođen Velikom Britanijom i SAD, ima zavjeru protiv srpskog naroda, ali protiv drugih naroda koje stalno huška jedne na druge i ne dozvoljava da se dogovorimo kako da ovdje živimo i u kojem političkom sistemu”, rekao je Dodik na svečanosti otvaranja Kancelarije.

On se ponovo zahvalio predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu na saglasnosti da ova kancelarija bude otvorena u Banjaluci, kao i ruskom ministru inostranih poslova Sergeju Lavrovu koji nije propustio priliku da podstakne sve da se taj posao završi.

Dodik je zahvalio i Srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je dala jedan od najljepših objekata u gradu Rusiji na korištenje.

Kada je riječ o izgradnji Rusko-srpskog hrama u Banjaluci, Dodik je rekao da je svakim danom objekat sve impozantniji i da je uvjeren da ćemo do kraja godine u njemu početi bogosluženja.

On je naglasio da niko ne može da zabrani saradnju Rusije i Republike Srpske, da mogu smišljati razne prepreke, ali da se sve to na kraju zlonamjernima obije o glavu.

“Na nivou BiH je u posljednje vrijeme potpuno neopravdano stigmatizovana Rusija i to nije BiH, to je samo jedan narod i predstavnici jednog naroda, oni nisu BiH. Stav BiH je samo onaj u kojem je ugrađen i stav Republike Srpske i srpskog, hrvatskog i bošnjčkog naroda”, poručio je Dodik.

SRNA/ Foto: Borislav Zdrinja

NAJČITANIJE