19.8 C
Prijedor

(VIDEO) SRPSKI SOKOLOVI KOZARE ORGANIZOVALI TUCIJADU NA URIJAMA

Etno društvo Srpski sokolovi Kozare organizovalo je vaskršnju tucijadu u porti Hrama Svetog Proroka Ilije na Urijama. Ovoj manifestaciji prethodila je vaskršnja liturgija i kulturno zabavni program u kojem su učestvovali sekcije Etno društva  Srpski sokolovi Kozare i Udruženja za očuvanje tradicije. Pobjednik  tucijade je Teodora Golubović, koja nije krila radost što je, među brojnim učesnicima, njoj pripala čast da dobije zlatnik.

 Etno društvo Srpski sokolovi u kulturno zabavnom programu učestvovalo je sa četiri sekcije. U Društvu ističu da je prvo organizovanje vaskršnje tucijade na Urijama od veike važnosti. “Ova tucijada, s obzirom na mjesto gdje smo je održali i Crkvenu opštinu Urije i našu crkvu Svetoga Proroka Ilije gdje u blizini gravitira naše Društvo, veoma je bitna, prije svega za naše Društvo, za Crkvenu opštinu a i za sam grad. Nastojaćemo da to narednih godina još više omasovimo ovu manifestraciju”, rekao je Miljan Banović, predsjednik Društva.

Protojerej stavrofor Mladen Majkić je istakao da je Hristos vaskrse i vaistinu vaskrse najradosniji pozdrav vaskršnjega dana, dodajući da time pozdravljamo Hrista koji je ustao iz mrtvih i smrću smrt pobijedio i svima nama darivao vaskrsenje i život vječni.

“Evo danas smo ovdje na Vaskrs, Vaskrsnjom liturgijom obilježili ovaj sveti blagosloveni dan, a danas je i lijep dan, danas nas je sunce božansko grijalo. A najveća svjetlost, svjetlija od svakoga sunca, zasijala je iz groba Hristova, kroz njegovo sveto vaskrsenje. Zato se danas probudila radost u našem narodu poslije ovih 40 dana velikoga i časnoga posta. Evo radost je zasijala iz groba Hristovog i zato smo evo, poslije večernjeg bogosluženja imali ovu divnu manifestaciju sa ovom našom dječicom za najtvrđe vaskršnje jaje”, besjedio je protojerej stavrofor Mladen Majkić.  

Zoran Sovilj

NAJČITANIJE