18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

ŠTA ĆE SE DESITI AKO PIJETE SODU BIKARBONU SVAKI DAN?

Najnovije vijesti

Soda bikarbona je veoma moćan prah, koji može da vam pomogne maltene u svemu – od liječenja do dubinskog čišćenja nameštaja, piše Stil.

Veoma je jeftina i lako dostupna, pa je je ljudi koriste na razne načine – umjesto dezodoransa, za liječenje prehlade, pa čak i raka.

Ali, šta se dogodi kada popijete vodu u kojoj ste prethodno razmutili malo sode bikarbone?

 

  1. Želudačna kiselina

 

Ako popijete čašu vode sa pola kašičice sode bikarbone, pH vrijednost u vašem želucu će se stabilizovati. To će vam pomoći i da smanjite kiselost u vašem organizmu, za koju se vjeruje da je jedan od vodećih uzroka raka.

 

  1. Gorušica

Eksperti kažu da je gorušica izazvana kiselinom u želucu. I u ovom slučaju pomaže soda bikarbona, kako je opisano kroz prvu stavku.

 

  1. Urinarne infekcije

 

Kao i ćelije raka, i bakterije žive i razmnožavaju se u kiseloj sredini. Ako imate problema sa urinarnim infekcijama, pijte rastvor sode bokarbone (pola kašičice na jednu čašu vode) i simptomi bi ubrzo trebalo da nestanu.

 

  1. Giht

 

Giht je zapravo zapaljenje zglobova izazvano zadržavanjem mokraćne kiseline u telu. Pomoću rastvora sode bikarbone možete da ublažite bolove koje izaziva giht, ali i potencijalno spriječite ovo neprijatno stanje.

 

  1. Prehlada i grip

 

Soda bikarbona je odličan lijek za grip i prehladu! Ako se dugo i redovno koristi, u stanju je da uništi viruse u najranijoj fazi, ali ni sada nije kasno da počnete i oslobodite se dosadnih simptoma sezonskih bolesti.

 

  1. Kamenje u bubrezima

 

Gomilanje mokraćne kiseline može da uzrokuje formiranje kamenja u bubrezima, ali svakodnevno ispijanje vode sa sodom bikarbonom može da ih razbije i spriječi formiranje novih. Ukoliko imate problema sa bubrezima, pre primjene prirodnih ljekova, konsultujte se sa ljekarom.

 

  1. Snaga

 

Voda sa sodom bikarbonom popravlja fizički performans vašeg tijela. Tajna je u tome što alkalnost sode bikarbone redukuje nivo laktične kiseline koju proizvode mišići, a to pomaže da budete snažniji i energičniji.

 

Preporučena doza vode sa sodom bikarbonom:

 

Prvi dan: Uzmite 6 doza – po čašu vode sa po pola kašičice sode bikarbone na svaka dva sata. Voda treba da bude hladna.

 

Drugi dan: Popijte 4 doze na svaka 3 sata

 

Treći dan: Ujutro i uveče uzmite po jednu dozu

 

Četvrti dan i nadalje: Uzimajte po jednu čašu vode sa pola kašičice sode svakog dana, sve dok simptomi ne nestanu.

 

Test nivoa želudačne kiseline

 

Trebalo bi da znate da želudac proizvodi hlorovodoničnu kiselinu, koja mu pomaže u varenju. Ona je važna zbog razgradnje proteina, pretvaranja istih u amino kiseline, sprečavanja bolesti uništavanjem opasnih bakterija i stimulisanja pankreasa. Nizak nivo ove kiseline može da uzrokuje različite probleme, poput lošeg varenja, gorušice, nadutosti i zatvora.

 

Ako želite da testirate nivo želudačne kiseline, možete to da uradite kod kuće, pomoću sode bikarbone. Rastvorite četvrtinu kašičice u 230 ml hladne vode i popijte čim se probudite na prazan stomak. Ako podrignete u roku od 2-3 minuta, nivo vaše želudačne kiseline je odličan.