„Stan na dan“ unosan biznis

Visoki parafiskalni nameti, uzrok su sve češćeg gašenja privatnog biznisa. Kako je došlo do zasićenja u oblasti ugostitelјstva, mnogi danas biznis pokreću u drugim privrednim segmentima. „Stan na dan“, samouslužne auto-praonice, kućne radinosti i razni vidovi pokretanja biznisa, bez ulaganja velikog početnog kapitala i dodatnog zapošlјavanja radnika, sve su češći načini zarade. U nedostatku radne snage, lјudi na razne načine pokušavaju pokrenuti privatni biznis. Jedan od njih je Mićo Tejić, koji je odlučio da otvori samouslužnu autopraonicu u Omarskoj.

– Mojoj porodici i meni mnogo će značiti ova uslužna auto-praonica, zato što ona ne iziskuje neki veliki ulog i rad. Tu je predviđeno da se lјudi sami poslužuju, tako da smatramo da će dobro doći i mještanima, a i nama – priča Tejić.

U Područnoj zanatsko-preduzetničkoj komori u Prijedoru kažu da dolazi do smanjenja potreba u oblasti ugostitelјskog i trgovačkog preduzetništva, a razlog tome je pojava sve većeg broja trgovačkih lanaca. Ipak, postoje novi vidovi biznisa, objašnjava predsjednik Upravnog odbora Područne zanatsko-preduzetničke komore Prijedor, Ranko Zgodić.

-Pošto su turistički kapaciteti mali, evidentno je da se u poslјednje vrijeme povećava broj lјudi koji izdaju stan na dan i to je regulisano zakonom putem Turističke organizacije i turističkih agencija, a tu se uklјučuju i seoska gazdinstva i lјudi koji imaju stanove, pa ih na taj način eksploatišu – objašnjava Zgodić.

Bez jakog lokalnog preduzetništva, nema ni uspješne nacionalne privrede, a najveće probleme predstavlјa siva zona preduzetništva, tvrdi Zgodić.

-Ljudi koji su počeli raditi i registrovali se, osjećaju da im je to veliki napor i u finansijskom smislu, računajući da neće moći izdržati, zatvore svoje radnje i odlaze u sivu zonu, to je generalno, jedan od najvećih problema, jer je u sivoj zoni u Prijedoru oko 30 odsto preduzetnika – naglašava Zgodić.

Na području prijedorske regije registrovano je preko 2.000 privrednika. U Prijedoru je registrovano oko 400 zanatskih, 350 trgovačkih i oko 300 ugostitelјskih radnji. Područna zanatsko-preduzetnička komora Prijedor, u poslјednjem periodu, kroz mnoge projekte aktivno radi na promociji i afirmaciji preduzetništva na lokalnom nivou. Zgodić kaže da je na dnevnom redu razmatranja uloga i perspektiva preduzetništva u gradu.

U narednom periodu planirana je sjednica Upravnog odbora, na kojoj bi trebalo da bude riječi o pregovorima sa osiguravajućim kućama, benzinskim pumpama i bankama, a sve u cilјu smanjenja cijena usluga kojima bi se olakšao put lokalnog preduzetništva.

I.P.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!