“Što na podu spavaš”, naziv je novog romana Prijedorčanina Darka Cvijetića. Ovo djelo nastavak je prvog romana “Schindlerov lift”, a autor u njemu govori o sudbini naroda na ovim prostorima za vrijeme postojanja Jugoslavije i ratova koji su nas zadesili.

– Ja progovaram, zapravo, kroz fiktivnu biografiju moje porodice, progovarajući takođe o bivšoj zemlji, tako da se roman u geografskom smislu kreće od Galicije do Amerike, od Jasenovc do kasarne “Viktor bubanj”. Priča je o silnim traumama koje nam je ostavio krvavi rat – objasnio je Cvijetić.

On je do sada objavio više od deset knjiga, a ovo mu je drugi roman. Promovisan je u Banjaluci, a namjera mu je da ga promoviše i u drugim gradovima u regionu.

– Promocija je trebala da bude širom regije, ali zbog ove situacije nisam u mogućnosti da putujem. Plan je da roman bude promovisan u Novom Sadu, Beogradu, Sarajevu, Zagrebu, zatim na sajmovima knjiga u Puli i Zagrebu. Ovo stanje je sve poremetilo, ali se nadam da će se situacija smiriti i da će roman doživjeti neku širu promociju – istakao je Cvijetić.

Roman “Što na podu spavaš” može se pronaći u bibliotekama u BiH, Srbiji i Hrvatskoj. “Schindlerov lift” objavljen je na njemačkom, a uskoro će biti objavljen i na italijanskom i slovenačkom jeziku.

B.D.