24.8 C
Prijedor

STOP PROSJAČENJU! STOP TRGOVINI LJUDIMA!


Radna grupa za koordinaciju i saradnju vezanu za primjenu Protokola o postupanju u slučaju prosjačenja djece na području grada Prijedora upućuje apel građanima da sve slučajeve primjećenih lica a naročito djece, odnosno majki koje zloupotrebljavaju i eksploatišu svoju djecu u ove svrhe OBAVEZNO prijave policiji na besplatan broj 122.
Dužni smo upozoriti i informisati naše građane da je prosjačenje pored toga što je društveno neprihvatljivo ponašanje koje remeti sliku našeg grada, protivzakonito i stoga svi imamo pravnu ali i ljudsku obavezu prijavljivanja ovakvih slučajeva. Potrebno je znati da lica sa ispruženom rukom koja od Vas traže novac najčešće za potrebe djece, na taj način krše upravo osnovna prava te djece, koju zapravo zloupotrebljavaju i iskorištavaju.

 Takva lica su često i sama žrtve i prisiljeni na obavljanje radnji prosjačenja. Istovremeno ta lica svakako imaju prekršajnu i krivičnu odgovornost za radnje koje na ulici i javnim mjestima ispred tržnih centara obavljaju. Iza njih najčešće stoje organizovane grupe ili pojednici koji ih eksploatišu i uzimaju novac koji im dajete te čine krivično djelo trgovine ljudima. LJudima se najčešće trguje upravo radi prisiljavanja na prosjačenje odnosno ekonomske eksploatacije.
Dajući novac licima koja prosjače i sami učestvujete u održavanju ovog društveno neprihvatljivog te zakonom kažnjivog ponašanja a često zapravo nesvjesno podržavate lanac trgovine ljudima, koji u velikom broju slučajeva stoji iza pojave bespomoćne majke sa bebom ili stare i bolesne osobe.

 Tim osobama ćete najviše pomoći prijavljivanjem nadležnim organima kako bi se zaštitili i kako bi im se pružili zakonom predviđeni vidovi podrške.
Svaki građanin ima pravo na pomoć, podršku i zaštitu od eksploatacije.
Svaki građanin ima pravo i obavezu da prijavi izvršenje krivičnog djela i kršenje osnovnih ljudskih prava.
Zato, pomozi i pozovi 122 na svaku pruženu ruku, kojoj taj poziv može pružiti više pomoći od udijeljenog novca.

www.prijedorgrad.org

NAJČITANIJE