3.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Novembra, 2023

STOP PROSJAČENJU, STOP TRGOVINI LJUDIMA!

Najnovije vijesti

U Gradskoj upravi Prijedor promovisan je letak „Stop prosjačenju, stop trgovini ljudima“ sa podacima o opasnostima koje sa sobom nosi prosjačenje, te uputstvom za građane kako da reaguju kada primjete one koji prose.

Vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za obrazovanje, zdravstvo, socijalnu zaštitu i pronatalitetnu i demografsku politiku Olivera Brdar Mirković navela je da se prosjačenje povećava tokom ljeta, kada je i više građana iz inostranstva u Prijedoru.

„Namjera nam je da ovu pojavu spriječimo i upozorimo da iza takvih oblika ponašanja stoje najčešće teška krivična djela u smislu trgovine ljudima, organima itd. Česte žrtve ovakvog oblika ponašanja jesu djeca, odnosno maloljetna lica, svi oni koji su ispod 18 godina i u tom slučaju preporuka za sve naše građane je da je najbolje da pozovu policiju na broj telefona 122 što smo naveli u ovom letku i dali uputstva šta se to radi u ovakvoj situaciji“, rekla je ona.

Brdar Mirković je dodala da nakon prijave prosjačenja policijski službenici izlaze na teren i o svemu se obavještavaju stručnjaci Centra za socijalni rad.

 „Svakom djetetu koje bude zatečeno u prosjačenu bude pružena pomoć u smislu da stručno lice Centra za socijalni rad obavlja razgovor, dijete bude zbrinuto, ukoliko je potrebno bude mu pružena neophodna zdravstvena njega. Ovom prilikom apelujem na sve naše sugrađane da svaka ova ispružena ruka koja od nas zatraži novac zapravo je ruka kojoj se na drugačiji način može pružiti pomoć, s obzirom da sistemski imamo određene mjere kojima pokušavamo pomoći stanovnicima koji iz ekonomskih razloga možda bivaju u situaciji da su natjerani na to da prosjače“, rekla je Brdar Mirković.

Podsjetila je da je prosjačenje zakonom sankcionisana pojava i za one koji prose i za one koji stoje iza lanaca djece koja su korištena za ove svrhe.

Navela je da se tokom ljeta povećava broj osoba koje prose, a dolaze iz Federacije BiH.

„Imamo saznanja da i ovdje u gradu postoji organizovan smještaj takvih lica o čemu smo obavjestili nadležen inspekcijske organe i očekujemo njihovo djelovanje“, rekla je ona.

Letak „Stop prosjačenju, stop trgovini ljudima“ dijeli se na Info pultu Gradske uprave, a u petak će ga u gradu dijeliti predstavnici Gradske uprave, Policijske uprave Prijedor i Centra za socijalni rad.

Ovaj letak je jedna od aktivnosti  Radne grupe koja je formirana radi primjene Protokola o postupanju i saradnji u slučaju maloljetničkog prosjačenja na području Grada Prijedora. Ovaj protokol potpisan je 11. avgusta 2022. godine, a njegovi potpisnici su Gradska uprava, Policijska uprava Prijedor, Centar za socijalni rad, aktivi osnovnih i srednjih škola kao i dio nevladinih organizacija.

B. M.