27.8 C
Prijedor

STRADANJE BEBA BIO JEDAN OD NAJPOTRESNIJIH DOGAĐAJA PROTEKLOG RATA

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je povodom obilježavanja 32 godine od stradanja 12 beba u Kliničkom centru Banjaluka usljed nedostatka kiseonika, da je to jedan od najpotresnijih događaja tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata.
“Kada se osvrnemo na to vrijeme, ne možemo, a da se s ogromnom tugom ne prisjetimo smrti 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika. Ne možemo da se ne prisjetimo nedostatka hrane, lijekova i goriva u Krajini. Isto tako ne možemo ni da zaboravimo bezosjećajnost međunarodne zajednice koja nije dozvolila nijedan humanitarni let do Banjaluke da bi se dopremili lijekovi i kiseonik za novorođenčad u banjalučkom porodilištu”, rekao je Višković.

On je istakao da su bili uzaludni svi apeli koji su tada upućeni međunarodnoj zajednici za pomoć ili odobrenje humanitarnih letova za Krajinu, kako bi se spasili životi beba.

“Međunarodna zajednica nam je tada pokazala svoje lice, na kojem su se ogledali arogancija i cinizam. Evo i danas, 32 godine poslije, gledamo to isto lice međunarodne zajednice i napade na srpski narod. Zato ne smijemo zaboraviti i zato ne možemo oprostiti”, rekao je premijer Srpske.

Odlukom Savjeta bezbjednosti UN u maju i junu 1992. godine bili su zabranjeni međunarodni letovi, čak i oni sa bocama kiseonika iz Beograda za Banjaluku, zbog čega je preminulo 12 tek rođenih beba koje su bile u inkubatorima.

Prva beba umrla je 22. maja 1992. godine, nakon čega je uslijedila agonija i smrt ostalih beba. Do 19. juna iste godine u Banjaluci je umrlo 12 beba koje su postale simbol kršenja ljudskih prava i neljudskosti međunarodne zajednice.

Agonija je prekinuta probojem koridora i spajanjem banjalučke regije sa ostalim dijelovima Republike Srpske i Srbije.

Trinaesta beba Slađana Kobaš izgubila je bitku za život sa 14 godina, a četrnaestoj bebi Marku Medakoviću nedostatak kiseonika ostavio je posljedice za cijeli život.

SRNA, foto SRNA

NAJČITANIJE