13.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

ŠTRAJK UPOZORENJA U “ARSELOR MITALU”

Najnovije vijesti

Jednočasovnim štrajkom upozorenja zaposleni u “Arselor Mitalu Prijedor” poručili su da neće odustati od zahtjeva da se povuče odluka kompanije o otpuštanju 300 radnika, kao ni od zahtjeva da se zaposlenima povećaju plate.

– Povećanje plata je neminovnost, ukoliko se ljudi žele zadržati na ovom prostoru. Druga stvar je povlačenje odluke o otpuštanju radnika. Oko 300 radnika možda se može otpustiti u nekoj uređenoj zemlji, ali ovdje bi to bilo ravno katastrofi – rekao je predsjednik Sindikalne organizacije “Arselor Mitala Prijedor”, Saša Kukolj.

On je dodao da će kroz desetak dana u sindikatu odlučiti i da li će poduzimati radikalnije mjere. Prema Kukoljevim riječima to može biti generalni štrajk i obustava rada na mjesec dana.  Podršku  zaposlenima u ovoj kompaniji dao je i predsjednik Sindikata metalaca i rudara Republike Srpske, Obrad Belenzada.

– Mi insistiramo da se počne kopati ruda u “Ljubiji”, kako bi se zaposlilo što više ljudi, a ne da se otpuštaju. Normalno da tražimo veće plate. Svi u državi ih traže. Oni koji ih zarade i koji ne zarade, a vjerujte, u ovoj profesiji svaka plata je zarađena – rekao je je Belenzada.  On je poručio da radnici ne smiju biti kolateralna šteta neriješenih odnosa između Vlade RS i “Arselor Mitala”. Štrajk upozorenja održan je u rudniku “Omarska”, te u Centralnoj radionici u Prijedoru.

Z.J.