Dan Republike Srpske i 29 godina od donošenja prvog Ustava Srpske biće obilježeni sutra tradicionalnim prijemom, koji će ove godine biti priređen u televizijskom studiju u formi kolažne emisije, najavljeno je iz Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.
Emisija će biti emitovana sutra u 21.00 čas na prvom programu Radio-televizije Republike Srpske, kao i u 20.00 časova na drugom programu Radio-televizije Srbije, te na još 41 lokalnoj i regionalnoj televiziji u Srbiji.

Prigodna obraćanja u formi uključenja imaće predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijer Srbije Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i dramski umjetnik Tihomir Stanić.

U studiju će biti ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Kulturno-umjetnički dio TV-prijema činiće kratki dramski program sa glumcima Narodnog pozorišta Republike Srpske Željkom Erkićem i Nikolinom Friganović i muzički program Gudačkog sastava Banjalučke filharmonije sa solistima: sopranom Minjom Šukalo i baritonom Sinišom Pajićem.

Gosti prijema su svi oni koji će kod svojih kuća na televiziji pratiti ovogodišnju proslavu u Srbiji 9. januara Dana Republike Srpske i 28. februara dana kada je usvojen prvi Ustav Republike Srpske, navodi se u saopštenju.

Povodom 9. januara i 29 godina od donošenja prvog Ustava Srpske u Beogradu je juče održana tribina o temi “Republika Srpska pred novim izazovima” koju su organizovali Predstavništvo Republike Srpske zajedno sa informativno-političkim portalom “Sve o Srpskoj”.

Republika Srpska obilježava 9. januar kao dan Republike jer je tog datuma 1992. godine osnovana u Sarajevu pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH, a tadašnja Skupština srpskog naroda u BiH donijela je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine.

Prvi Ustav donesen je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH i bio je temelj pravne moći, sigurnosti, legaliteta i legitimiteta Republike Srpske.

SRNA