23.8 C
Prijedor

SUTRA OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U NDH

Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ od 1941. do 1945. godine biće obilježen sutra u Donjoj Gradini u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije.
Obilježavanju će prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Radovan Višković.

Prema programu obilježavanja, na Grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina u 12.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće, a u 12.30 časova će kod Grobnog polja Hrastovi biti služen parastos ubijenim Srbima – žrtvama genocida u NDH kao i vjerski pomeni pripadnicima drugih konfesija.

Obraćanje zvaničnika planirano je oko 13.00 časova.

Prethodno će u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici u 8.30 časovba biti služena liturgija.

Očekuje se prisustvo oko 15.000 ljudi, a dogovoreni su i tehnički detalji u vezi sa obilježavanjem Dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru.

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formirana je avgusta 1941. godine.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

SRNA

NAJČITANIJE