22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

SVE TRAŽENIJI ŠKOLOVANI KONOBARI

Najnovije vijesti

Sudeći po evidenciji Filijale Prijedor Zavoda za zapošljavanje RS, sve su traženiji školovani konobari i to sa poznavanjem engleskog ili njemačkog jezika.  Oni koji su zadovoljni uslovima na poslu, ostaju u svom gradu, a oni koji žele da zarade više, pakuju kofere i odlaze u inostranstvo.

– Većina poslodavaca sada zahtjeva da im ugostiteljski radnik zna bar engleski ili njemački jezik, te da je informatički pismen. Nedavno nam se javio jedan poslodavac iz Istre, naše gore list, koji je pokrenuo vlastiti biznis i nudi platu do 1.200 evra. Jedna grupa konobara i kuvara je otišla na Brač i Krk – rekao je Zdravko Suvajac, rukovodilac prijedorske Filijale Zavoda za zapošljavanje.

Da je velika potražnja za konobarima i kuvarima, potvrdila je i direktor Ugostiteljsko-ekonomske škole u Prijedoru, Valentina Sovilj. U ovoj školi, sistem obrazovanja je vezan, nastavni i praktični dio. Već nekoliko godina u ovoj školi imaju svoj restoran i fiskalnu kasu, kroz koju provlače dnevnu zaradu, koju troše za nabavku namirnica za potrebe prakse za kuvare. Imaju svoj meni i cjenovnik.

– Naročito ove godine imamo veliku potražnju za kuvarima i konobarima. Naši učenici već u drugom razredu usavršavaju svoje znanje u restoranima i kafićima u našem gradu. Imamo odličnu saradnju kako sa ovdašnjim ugostiteljima, tako i šire. Recimo, iz Hrvatske imamo mnogo poziva da pošaljemo naše učenike na usavršavanje, a neki im nude i stalni posao – rekla je Soviljeva.

Zato se naša omladina pored redovnog školovanja, opredjeljuje i za učenje stranih jezika, kako bi u što kraćem roku zadovoljili uslove poslodavaca i brže došli do željenog posla.

M.Šodić