23.8 C
Prijedor

(VIDEO) SVE VEĆI BROJ DJECE I ODRASLIH KOJI IMAJU ALERGIJU

Danas je sve veći procenat djece i odraslih koji imaju alergiju na neki alergen. Medicina napreduje i stalno se pronalaze novi lijekovi protiv alergije,  ali je procenat ljudi koji imaju alergiju u svijetu sve veći . Ukoiko imunološki sistem previše reaguje na inače bezopasne tvari radi se o alergiji. Alergeni koji uzrokuju najveći broj alergija su polen, grinje I hrana. Znakovi alergije se pojavljuju u različitim oblicima. Brojni su simptomi koji se pojavljuju kao reakcija na alergen. Najčešći tipovi reakcija su: reakcije u nosu, grlu i očima, potom kožne reakcije, alergije na hranu, te ozbiljni i po život opasni simptomi. U ovom vremenskom periodu najčešće su alergije koje zahvataju respiratorne sisteme.

Tanja Lukić, pedijatar u Domu zdravlja Prijedor ističe da se upravo sad javljaju sezonske alergije.

“Ako su u pitanju  sezonske alergije ovo je sad neko vrijeme kad se počinje sa terapijama. Djeca koja imaju dijagnozu obično sad u ovo vrijeme počinju da koriste svoju redovnu terapiju I da se javljaju na kontrole, a djeca koja su u procesu da nisu još dobila dijagnozu sad se obično javljaju te prve tegobe kad se oni nama javljaju. Ono čega se svi plašimo su sistemske alergijske reakcije , one mogu životno da ugroze dijete”, navodi dr Lukić.

Alergije kod odraslih mogu biti opasne ukoliko dođe do širenja alergijske reakcije.Postoje reakcije ranog tipa preosjetljivosti I to su najčešće urtikarijalne reakcije,te  angioedemi , reakcije koje nastaju poslije ujeda stršljena ili insekata,a  u zadnje vrijeme su sve češći ujedi pauka. Pacijenti se prvo moraju javiti u Službu hitne pomoći.

Dejan Elenkov, šef Odsjeka dermatovenerološkog odjeljenja u Bolnici “Dr Mladen Stojanović” kaže da su aketuelne razne vrste alergija.

“.Sve ovo čemu smo izloženi u ovo doba godine. To su alergije na polen, poremećaji koji idu s disanjem i kožnim promjenama, osipi. Bilo je slučajeva da su se pacijenti osipali samo zato što su spavali u prostorijama koje su bile tokom dana otvorene, gdje je ispred procvjetalo drveće. Česte su alergije na čemprese,   već je  prošao vremenski period alergija na breze, na topole, lijeske. Sad već dolaze trave I korovi koji cvijetaju,  tako da je sve veći broj alergijskih reakcija. Zatim su već prisutne alergijske reakcije na sunce”, pojašnjava doktor Elenkov.

Ljekari preporučuju oprez, pogotovo kod osoba koje boluju od autoimunih bolesti. Savjetuju da je najvažnije izbjegavati alergene koji izazivaju reakcije.

Gordana Kaurin

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/

NAJČITANIJE