17.8 C
Prijedor
Petak, 31 Marta, 2023

SVE VIŠE ALERGIČNIH NA AMBROZIJU (video)

Najnovije vijesti

U ovo doba godine cvjetanje ambrozije je u punom jeku, što mnogima zadaje glavobolje, i to doslovno. Polen ove biljke jak je alergen i nije mali broj onih koji imaju alergijske reakcije. Simptome nije teško prepoznati. Kihanje, pojačan sekret iz nosa, svrab u očima, bol u grlu, kašalj, malaksalost, glavobolja. Sve to ukazuje na alergiju, kaže dr Gordana Radanović, specijalista porodične medicine.

– Kad već dođe do težih simptoma poput gušenja, stezanja, oticanja jezika i usana, to je već znak da se trebate obavezno javiti ljekaru jer su u pitanju intenzivni simptomi koji zahtijevaju ljekarsku intervenciju u ambulanti – kaže dr Radanović.

Većina pacijaneta te simptome zna prepoznati na vrijeme, jer se uglavnom godinama bore sa alergijom. Kad se simptomi jave, ljekari savjetuju da se što ranije krene sa korištenjem antihistaminika, lijekova koji zaustavljaju i ublažavaju alergijske reakcije. Broj onih koji pate od alergija na polen raste iz godine u godinu, kaže dr Radanović.

– Broj se povećava, to je činjenica. Da li zbog povećane izloženosti alergenima, da li zbog toga što je priroda postala “bujnija”, to je pitanje za neku akademsku raspravu. Ali činjenica je da mnogo ljudi pati od alergija. I važno je reći da se alergije mogu pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi te da nisu vezane samo za djetinjstvo.

Suzbijanje ambrozije je i zakonska obaveza, a za one koji je se ne pridržavaju slijede kazne, kažu u Gradskoj poljoprivrednoj inspekciji. Za pravna lica ona iznosi 5.000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu 1.500 KM. Za fizička lica kazna za neuklanjanje ambrozije je 700 KM. U inspekciji kažu da u najvećem broju slučajeva vlasnici parcela uklone ambroziju, te da izricanje kazni nije česta praksa. Međutim, ono što je problem, kažu inspektori, su parcele na kojima nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi, pa se dešava da parcela ima i po nekoliko desetina suvlasnika, što otežava cijeli posao. Što se metoda uništavanja ovog korova tiče, ono može biti mehaničko, košenjem ili čupanjem, ili hemijskim putem, korištenjem namjenskih pesticida.

Z.J.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!