Službi pravne pomoći grada Prijedora, prošle godine se obratilo 1.959 lica. Mensur Islamović, načelnik Odjeljenja za opštu upravu grada Prijedora precizirao je da je u 2017. godini, pravnu pomoć u usmenom obliku, kroz pravne savjete iz različitih oblasti dobilo 1.484 lica, a u pisanom obliku 475 lica.

Kada je riječ o parničnim postupcima, građani su najčešće tražili pravne savjete iz oblasti porodičnog prava, a to su razvodi brakova i zakonsko izdržavanje, odnosno utvrđivanje i osporavanje očinstva. Povreda prava iz radnih odnosa je i dalje aktuelan problem. U upravnim predmetima najčešće su bile žalbe u vezi ostvarivanja prava iz penzijsko – invalidskog osiguranja, te znatan broj žalbi na rješenja Fonda zdravstvenog osiguranja. Najaktuelniji predmeti iz vanparničkog postupka su prijedlozi za diobu zajedničke imovine i ostavinski postupak. Građani su tražili pravne savjete i u vezi sastavljanja ugovora i testamenata, kao i iz zemljišno-knjižne oblasti.

Od ukupno 1.959 lica, koji su tokom 2017. godine koristili usluge prijedorske Službe pravne pomoći, taksu su platila 164 korisnika, u iznosu od 3.785 KM. Takse su oslobođene najugroženije kategorije stanovništa, a u određenim predmetima, takse su oslobođeni i RVI, porodice poginulih i nestalih boraca, porodice civilnih žrtava rata, izbjeglice i raseljena lica, te nezaposlena lica.

U okviru ove Službe, građani se svakog zadnjeg petka u mjesecu, mogu obratiti i pravnicima Centra za pružanje besplatne pravne pomoći koji djeluje pri Ministarstvu pravde RS.

M.Stegić

PrethodniPRONAĐENO TIJELO MLAĐANA LAZIĆA
SlijedećiREKORDNA NAPLATA JAVNIH PRIHODA (VIDEO)