SVE VIŠE GRAĐANA TRAŽI PRAVNU POMOĆ (VIDEO)  

Službi pravne pomoći grada Prijedora, prošle godine se obratilo 1.959 lica. Mensur Islamović, načelnik Odjeljenja za opštu upravu grada Prijedora precizirao je da je u 2017. godini, pravnu pomoć u usmenom obliku, kroz pravne savjete iz različitih oblasti dobilo 1.484 lica, a u pisanom obliku 475 lica.

Kada je riječ o parničnim postupcima, građani su najčešće tražili pravne savjete iz oblasti porodičnog prava, a to su razvodi brakova i zakonsko izdržavanje, odnosno utvrđivanje i osporavanje očinstva. Povreda prava iz radnih odnosa je i dalje aktuelan problem. U upravnim predmetima najčešće su bile žalbe u vezi ostvarivanja prava iz penzijsko – invalidskog osiguranja, te znatan broj žalbi na rješenja Fonda zdravstvenog osiguranja. Najaktuelniji predmeti iz vanparničkog postupka su prijedlozi za diobu zajedničke imovine i ostavinski postupak. Građani su tražili pravne savjete i u vezi sastavljanja ugovora i testamenata, kao i iz zemljišno-knjižne oblasti.

Od ukupno 1.959 lica, koji su tokom 2017. godine koristili usluge prijedorske Službe pravne pomoći, taksu su platila 164 korisnika, u iznosu od 3.785 KM. Takse su oslobođene najugroženije kategorije stanovništa, a u određenim predmetima, takse su oslobođeni i RVI, porodice poginulih i nestalih boraca, porodice civilnih žrtava rata, izbjeglice i raseljena lica, te nezaposlena lica.

U okviru ove Službe, građani se svakog zadnjeg petka u mjesecu, mogu obratiti i pravnicima Centra za pružanje besplatne pravne pomoći koji djeluje pri Ministarstvu pravde RS.

M.Stegić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!