U Prijedoru je sa radom počeo tradicionalno-obrazovni centar, koji su organizovali Udruženje za očuvanje tradicije i Kolo srpskih sestara. Radionice iz oblasti tradicionalnih vrijednosti pohađa više od 20 mališana, koji će imati priliku da se na zanimljiv način upoznaju sa našim običajima i tradicijom, rekao je Željko Šormaz, direktor Udruženja za očuvanje tradicije. – Djeca ovdje rade kroz igru i tako uče. Učimo ih nekim vrijednostima, kao što su zimnica, zdrava hrana i slično. Svjesni smo da živimo u 21. vijeku, pa poštujemo i to, a ovo je nekakav spoj savremenog i tradicionalnog – dodao je on.

Sa najmlađima radi učiteljica Milana Ćulibrk. Prema njenom mišljenju veoma je bitno da djeca još u najranijoj životnoj dobi uče o vrijednostima koje su pomalo zapostavljene, naročito u današnje vrijeme, kada primat ima savremena tehnologija.

– Ovdje djeca uče kakva je bila naša tradicija i samim tim se upoznaju sa nekadašnjim igrama, kao i načinom na koji su njihovi roditelji provodili dane, koji su se razlikovali od njihovih, koji su uglavnom svedeni na telefon, kompjuter ili televizor. Mi želimo da to promijenimo i djecu učimo tradiciji – istakla je Ćulibrkova.

 Radionice se održavaju dva puta sedmično. Namijenjene su djeci starosti od tri i više godina.

B.D.

PrethodniSPORTSKI REKVIZITI ZA SREDNJE ŠKOLE
SlijedećiČETRDESET PET GODINA KNJIŽEVNOG RADA BORE KAPETANOVIĆA