13.8 C
Prijedor

SVETOM LITURGIJOM POČELO OBILJEŽAVANJE DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE GENOCIDA U NDH

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ od 1941. do 1945. godine počelo je jutros Svetom liturgijom u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.
Liturgiji prisustvuje delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković-Bursać, narodni poslanici, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić i predstavnici drugih organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, vjernici i potomci ubijenih u Jasenovcu i Donjoj Gradini.

Program obilježavanja se nastavlja u Spomen-području Donja Gradina gdje će u prisustvu najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije biti služena parastos ubijenima.
Prema programu obilježavanja, na Grobnom polju Topole u Spomen-području Donja Gradina u 12.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće, a u 12.30 časova će kod Grobnog polja Hrastovi biti služen parastos ubijenim Srbima – žrtvama genocida u NDH kao i vjerski pomeni pripadnicima drugih konfesija.
Obraćanje zvaničnika planirano je oko 13.00 časova.
Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Jasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.
Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Jasenovac formirana je avgusta 1941. godine.
Prema podacima Spomen-područja Donja Gradina, u zloglasnom logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata stradalo je 700.000 žrtava ustaškog zločina, među kojima je život izgubilo 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Jevreja, 127.000 antifašista. U Jasenovcu je stradalo 20.000 djece.

Tekst i foto SRNA

NAJČITANIJE