Gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović, danas je organizovao prijem za prosvjetne radnike, kojima je uručio Svetosavske povelje. Prosvjetari kažu da im ova priznanja mnogo znače, naročito u ovom vremenu, kada, zbog pandemije virusa korona rade u dosta otežanim uslovima. Ipak, trude se da svoja znanja na najbolji mogući način prenesu na učenike.

– Ovo je prilika da Grad, na neki način, pokaže zahvalnost prema prosvjetim radnicima, koji su iznijeli teret pandemije. Nakon porodice, prosvjetni radnik je najbitnija karika u odrastanju djeteta i nadam se da ova situacija neće ostaviti posljedice kada je u pitanju vaspitanje djece – rekao je Zdravko Budimir, predsjednik Aktiva direktora srednjih škola regije Prijedor.

– Znači nam mnogo ova nagrada. Iza nas je teška i specifična godina. Zaista je teško raditi u ovakvim okolnostima, ali nastava funkcioniše – kaže Veljko Janjetović, direktor prijedorske Gimnazije “Sveti Sava”.

Za razliku od prethodnih godina, kada su Svetosavske nagrade dodijeljivane pojedincima, ove godine, zbog pandemije, povelje su dobile sve osnovne i srednje škole, kao i predškolske ustanove. Takođe, izostale su svetosavske svečanosti, ali je Svetosavska akademija u video formatu sinoć emitovana na programu Televizije Prijedor.

– Ove godine nismo mogli obilježiti Svetog Savu na način kao što smo to radili prethodnih godina. Odlučili smo da ove godine nagradimo sve naše škole, s obzirom da su radili u gotovo nemogućim uslovima, brinući se za zdravlje djece, a i njih samih i mi nismo imali dileme i odlučili smo da nagradu damo svim školama – rekao je Dalibor Pavlović, gradonačelnik Prijedora, koji je svim prosvjetarima, učenicima i studentima čestitao školsku slavu.

B.D.