11.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

SVJEDOČENJE PLJAČKAŠA ODVELO POLICAJCA U ZATVOR

Najnovije vijesti

Policajac Draško Grbić iz LJubije tvrdi da je nevin osuđen na 14 mjeseci zatvora zbog nanošenja teških povreda osumnjičenom za pljačku.
Grbić navodi da je osuđujuću presudu dobio zbog događaja iz februara 2010. godine, kada je sa kolegom na dužnosti upotrijebio silu tokom privođenja trojice osumnjičenih za krađu, kojima je u napuštenom objektu u LJubiji pripremljena policijska zasjeda.

On kaže da su trojica osumnjičenih, među kojima je bio i Miloš Rakić, nakon hapšenja u napuštenom objektu, gdje su prethodno pronađene ukradene stvari iz više pljački porodičnih kuća i prodavnica, odvedeni u Policijsku stanicu LJubija i nakon kriminalističke obrade pušteni kućama.

“Dva dana kasnije, Rakić je operisan u prijedorskoj bolnici i odstranjena mu je slezena”, kaže Grbić za “Euroblic”.

U to vrijeme, dodaje on, pojavile su se informacije u medijima da je Rakić u prostorijama Policijske stanice LJubija bio vezan za radijator, udaran kablom za struju i slično, što je, kako kaže Grbić, apsolutna besmislica.

Tri mjeseca kasnije inspektori unutrašnje kontrole Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Srpske proveli su postupak, saslušali sve učesnike akcije u kojoj je uhapšen Rakić te utvrdili da je upotrebljena sila bila opravdana i zakonita.

Međutim, u oktobru 2013. godine Grbić dobija poziv Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka radi davanja izjave na okolnosti nanošenja teških tjelesnih povreda Milošu Rakiću.

Nakon toga, uslijedio je postupak pred Osnovnim sudom u Prijedoru, u kojem, kaže Grbić, sudije više vjeruju iskazima Rakića i saučesnika nego policiji.

“Postupak pred Osnovnim sudom u Prijedoru obilježile su i različite izjave Rakića i njegovih saučesnika, ali sam na kraju, ipak, proglašen krivim i osuđen na 14 mjeseci zatvora, što je kasnije potvrdio Okružni sud u Banjaluci”, kaže Grbić.

On smatra da mu je jedina slamka spasa Vrhovni sud Republike Srpske, koji bi u narednom periodu trebalo da odluči da li je u cijelom postupku bilo propusta zbog kojih je na osnovu potuno pogrešno utvrđenih činjenica donesena presuda.

Da je Miloš Rakić osoba koja je često u sukobu sa zakonom, navodi list, govori i podatak da je protiv njega do danas podneseno 16 izvještaja zbog počinjenih krivičnih djela.

izvor: Srna

foto: Arhiva