Tekvondo, korejska borilačka vještina, jedan je od popularnijih sportova u Prijedoru. Postoje čak tri kluba, a jedan od njih je „Ljubija“. Klub je to koji uspješno postoji i radi još od 1996. godine. Osnivač je Veso Arežina, poznato ime u svijetu tekvondoa.

– Te godine sam i ja došao u Ljubiju. Vidio sam da ima mnogo djece, iz svih krajeva. Pa sam odlučio da pokušam nešto, da ih skupim i da osnujem klub. I za kratko vrijeme smo napravili mnogo toga. I iste te godine smo nastupili na prvom Prvenstvu Republike Srpske u Vlasenici i bili prvi – priča Arežina. Dodaje da je klub bio „Jugoslavija u malom“, sa mnogo nacionalnosti, što je u tom postratnom periodu bilo nešto posebno.

Pošto je sa trofejima počelo, bio je red da se tako i nastavi tokom godina. Kroz klub je dosad, po Vesinim riječima, prošlo preko 500 djece. I to je pravo bogatstvo i prava mjera uspjeha, smatra ovaj iskusni trener. Mada ni medalja i pehara tokom godina nije nedostajalo. U vitrinama stoji 698 pehara.

– U sportu je sasvim normalno da postoje oscilacije, uspješan ili manje uspješan period. Ali se kod nas dešava nešto čudno. Uvijek me pitaju u čemu je stvar, ja iskreno odgovorim, da ne znam. Uvijek imam isti način treninga. Pa dokle bude išlo – kaže Arežina.

Tekvondo je idealan sport za malu djecu, jer je puno vježbi na parketu, onih za razgibavanje, gimnastiku…  I sport je to koji ide uzlaznom putanjom. Prvi uspjesi kluba, odmah nakon rata, bili su nešto posebno. Bilo je to takmičenje u Srbiji i vrijeme kad je prelazak preko granice bio nešto komplikovaniji nego danas.

– Vraćamo se mi u Prijedor i odmah ujutro idemo u studio Radio Prijedora. Tu nas je dočekao Zoran Baroš, uze od nas medalje i zvecka sa njma ispred mikrofona. I reče: “Dragi Prijedorčani, ovo nisu zvona, ovo su prve medalje u Prijedoru nakon rata.” Bilo je to nešto posebno – prisjeća se Arežina, dodajući da je to bio veoma dobar period za sve prijedorske sportove, ne samo tekvondo.

Svijetla je budućnost ovog sporta. Po prvi put su tu stipendije za seniore na nivou Tekvondo saveza BiH i RS, a formiraju se i tekvodno centri, pa je jedan formiran u Sarajevu. – Imaćemo jedan i u Prijedoru. Cilj je da rad u ovom sportu preuzmu nove generacije. A da ja malo odmorim.  Kad budemo imali taj centar, to će biti velika stvar – ističe  Arežina. Za kraj poručuje da je sport tu da privuče mlade i da im od malih nogu pokaže da svojim trudom i zalaganjem mogu postići velike stvari.

Z. Jelić

PrethodniRADAKOVIĆ: VEĆU PAŽNJU POSVETITI PENZIONERIMA
Slijedeći„AKUSTIČNO VEČE“ DEJANA ĆULUMA I MIRJANE BOLTIĆ