13.8 C
Prijedor
Četvrtak, 30 Marta, 2023

TRADICIJA LOVSTVA DUGA 110 GODINA

Najnovije vijesti

„Razvoj lovstva na području Prijedora  1906-2016“ naziv je monografije Lovačkog udruženja „Mrakovica“ koja je večeras promovisana u organizaciji ovog udruženja i Matične biblioteke „Ćirilo i Metodije“. Autor monografije, dr Zoran Semiz, i sam je dugogodišnji lovac. Kako je rekao, na ideju o monografiji došao je prije desetak godina. Prikupljanje materijala i priprema knjige dosta dugo je trajala. Ovaj ugledni prijedorski neuropsihijatar iza sebe ima više objavljenih knjiga i radova iz medicinske struke, ali ističe da mu je najdraža monografija o Lovačkom udruženju „Mrakovica“.

– Lovstvo je moj hobi i sa velikim zadovoljstvom sam se posvetio pripremi monografije. Zvanično sam lovac od 1981. godine, ali uz oca, takođe lovca, može se reći da sam lovac od malih nogu. Pripremajući ovu monografiju, koja obuhvata period od 110 godina, mnogo toga sam saznao, a trudio sam se da ova knjiga da istorijski pregled važnijih zbivanja u lovstvu Prijedora. Nekadašnji srez Prijedor obuhvatao je veliko područje. Poredeći sa sadašnjom raspodjelom na lovišta, shvatio sam da to nije ništa novo. Sve je to bilo i ranije, samo je u raznim vremenskim intervalima  i pod različitim političkim uticajima doživjelo svoje transformacije. Suštinski se nije ništa mnogo promijenilo u zadnjih pedesetak godina – rekao je dr Semiz.

Sama monografija, koja sadrži obimnu arhivsku građu od 1906. do 2016. godine, znači mnogo Lovačkom udruženju „Mrakovica“, a pogotovo mladim lovcima koji će saznati više o postupanju u lovu, o divljači i oružju, rekao je predsjednik Mladen Unijat. On je podsjetio da ovo lovačko udruženje okuplja 554 lovca.

Mladen Unijat
Mladen Unijat, predsjednik Lovačkog udruženja „Mrakovica“

– Na našem području imamo zečeve, fazane, srneću divljač, a od predatora lisice i šakale. Nemamo više visokotrofejnu divljač poput medvjeda, kao što je nekad bilo. U lovištima je dosta aktivno. Tokom zime, za vrijeme velikih snježnih nanosa, lovci su bili angažovani na iznošenju hrane u lovišta. Radimo na izgradnji tehnički lovno-uzgojnih objekata, prihrani za divljač. Sada je na snazi obustava lova. Petnaestog maja počinje lov na srndaće – objašnjava Unijat.

D.S.

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!