U Fabrici keksa i vafla “Mira” proteklog vikenda upriličeno je tradicionalno druženje penzionera, bivših radnika tog preduzeća. Radni vijek u ovoj tvornici provela je i Koviljka Pekija, iza koje je 35 godina radnog staža.

– Četiri godine sam u penziji. Ovo okupljanje je jedna divna gesta. Za razliku od drugih preduzeća, naše preduzeće je stvarno izuzetno po tom pitanju. Lijepo je vidjeti svoje drugove, nakon toliko godina, a naročito one koje dugo nismo vidjeli – zaključila je Pekija.

Njeno mišljenje dijeli i Mirko Kos, koji je u zasluženu penziju otišao prije godinu dana. Za ovakvo okupljanje ima samo riječi hvale. I, kako kaže, u posebnom sjećanju mu je ostao rad tokom prijeratnog perioda. – Ovo je jedina firma koja okuplja penzionere. Iz radnog vijeka, najviše pamtim prijeratno vrijeme. Sjećam se dočeka štafete i tog Titovog vremena. U ratu je bilo neko zatišje, a onda smo se oporavili kada smo prešli u sastav “Kraša”, plate su bile uredne – prisjeća se Kos.

Druženje penzionera je način da se iskaže poštovanje prema onima koji su dali svoj doprinos razvoju fabrike, smatra direktor Marica Vidaković. Ona tvrdi da “Mira” pozitivno posluje, te da je u planu razvoj proizvodnje i zapošljavanje novih radnika. – Isto tako, “Mira” jako puno investira i ulaže. Mi smo uredili novu tvornicu na Svalama i vrlo brzo planiramo jedan dio proizvodnje iseliti tamo, a to znači i nova zapošljavanja – istakla je Vidakovićeva.

Fabrika “Mira” broji više od 400 penzionera i njihov broj veći je od broja trenutno zaposlenih.

B.D.

PrethodniO PRIJEDLOGU BUDŽETA ZA NAREDNU GODINU 23. DECEMBRA
SlijedećiSUTRA GODIŠNJI KONCERT SKUD-a “Dr Mladen Stojanović”