Grupa strastvenih ribolovaca boravila je juče na obalama jezera Gradina. Osnovni razlog njihovog okupljanja jeste sjećanje na preminulog Blagoju Bokana, koji je dobar dio svog života provodio upravo na ovom jezeru.

Njegov prijatelj Čedo Cunjak kaže da nastoje da održe kontinuitet okupljana koji je upravo Bokan započeo i da se nada da će narednih godina na ovom mjestu biti i više ribolovaca, naročito onih mlađih.  – Bokan je bio ovdje od prvog dana, od kad je jezera. I organizovao je brojne stvari i događanja, od ronilačkih takmičenja, pa je tu bila smuđijada na koju su dolazili ribolovci sa svih strana. Dosta toga je Bokan inicirao. Mi to sad nastojimo, koliko možemo, da nastavimo. Nema nas puno, nažalost. Mnogi drugovi su nas prerano napustili, ali ostali smo mi najuporniji – kazao je Cunjak.

On  je naglasio da je upravo Bokan upecao najvećeg soma u jezeru Gradina, što je potvrdio i ribočuvar Radenko Stojnić. – On je upecao soma dugog 205 cm, teškog 53 kg prije nekih osam godina. Taj som je prepariran i izložen. A u jezeru sam vidio i soma dužine desantnog čamca, a to je gotovo četiri metra. Ko zna čega još u vodi ima, kakvih primjeraka – rekao je Stojnić.

Bokanovi drugovi rekli su da će nastojati zajedničkim snagama da iz gradinskog jezera izvuku i ovog gigantskog soma. Takođe, žele da na ovo jezero, za koje kažu da je prebogato ribom, privuku što veći broj ljubitelja ribolova. Ribolovci dodaju da se mora bolje iskoristiti potencijal koji imamo i da ovo može postati jedna značajna destinacija kad je riječ o ribolovnom turizmu.

Z.J.

PrethodniZBOG BRZINE I ALKOHOLA 102 MJESECA ZABRANE VOŽNJE
SlijedećiBRAĆA JANJANINI NOKAUTIRALI PROTIVNIKE