3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

TREĆI SAJAM ZANIMANJA OKUPIO 10.000 UČENIKA (video)

Najnovije vijesti

U cilju povezivanja obrazovanja i privrede i boljeg informisanja učenika završnih razreda osnovnih škola pri izboru budućih zanimanja, u Prijedoru je održan 3. Sajam zanimanja koji je okupio oko 10.000 učenika iz cijele Republike Srpske.

Akcent je na deficitarnim zanimanjima na tržištu rada. Učenicima su predstavljena zanimanja koja su potrebna privredi, a to su i zanati i sve trogodišnje škole.

Učenica devetog razreda Osnovne škole ,,Georgi Stojkov Rakovski” iz Banjaluke, Kristina Grujić, kaže da planira upisati Gimnaziju, a da je na Sajmu dobila najbolje informacije kako bi se dalje školovala.

– Sviđa mi se informatički smjer i mislim da ću naći dobar posao – kaže Grujićeva.

Momir Komljenović, učenik iz Zalužana, želio bi proći obuku za CNC operatera i smatra da je ovaj sajam idealno mjesto za sve informacije.

– Ne znam koja je to škola, ni koji smjer, ali tu sam da bih se dobro informisao i zaista je moguće na Sajmu saznati sve u vezi sa određenim zanimanjem – rekao je Komljenović.

Željka Maksimović, učenica Ugostiteljsko-ekonomske škole, sa školskim drugovima na Sajmu je predstavila smjerove i mogućnosti koje nudi ova škola.

– Želimo da pozovemo sve osnovce iz Prijedora i drugih gradova da upišu ekonomsku školu koja nudi dobre smjerove, kvalitetno obrazovanje i nešto što nisu učili u osnovnoj školi – naglasila je Maksimovićeva.

Učenici, koji dolaze iz 130 osnovnih škola Republike Srpske, imali su priliku da na štandovima škola, na zanimljiv i interaktivan način, upoznaju sva zanimanja. Predstavljen je i Konkurs za izradu Android aplikacije pod nazivom ,,Vodič kroz zanimanja”, koje raspisuje Ministarstvo prosvjete i kulture. Konkurs je otvoren do 4. maja, a pravo učešća imaju svi srednjoškolci. Održana je i Panel diskusija ,,Profesionalna orijentacija učenika osnovnih škola i povezivanje srednjeg obrazovanja sa tržištem rada.”

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković rekao je da na birou ima mnogo školovanih ljudi koji će jako teško naći posao u skladu sa svojom stručnom spremom.

– Nama je potrebno da imamo što više radnika za proizvodna i deficitarna zanimanja – naglasio je Đaković.

Pomoćnik ministra za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Radmila Kocić Ćućić rekla je da je cilj prvenstveno svim učenicima omogućiti potrebne informacije kako bi lakše birali put obrazovanja, zapošljavanja i kvalitetnog usavršavanja.

– Sada imamo veliku zainteresovanost učenika, roditelja i privrednika. Na Sajmu je prvi put ovoliki broj privrednika i partnera koji su došli da daju neophodne informacije učenicima – rekla je Ćućićeva.

Sajam zanimanja organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća, Program ,,Prilika plus” i Grad Prijedor, uz podršku Privredne komore, Unije udruženja poslodavaca i Omladinskog komunikativnog centra.

U okviru Sajma organizovana je posjeta Fabrici keksa ,,Mira” Prijedor da bi se učenici upoznali sa proizvodnim procesom u ovoj tvornici.

I.Pekarić