23.8 C
Prijedor

(VIDEO) “TRKA MIRA” DOČEKANA DANAS U PRIJEDORU

U Prijedoru su dočekani učesnici “Trke mira” koji su nakon Portugala, Španije, Francuske, Švajcarske, Italije, Slovenije i Hrvatske dotrčali i u Republiku Srpsku. Pored Prijedora u ovom događaju učestvuju Novi Grad, Banjaluka, Gradiška i Kozarska Dubica. Koordinator “Trke mira” za BiH Amur Bašić izrazio je veliko zadovljstvo zbog učestvovanja u jednom ovako plemenitom događaju.
“U Prijedoru nas je dočekala lijepa atmosfera i mnogo ljudi koji žele da slušaju o miru. Mir je važna stvar za sve nas i vjerujemo da ova trka može da inspiriše ljude u svim aspektima života. Da se potrudimo da mir, harmonija i tolerancija budu prisutni u našim životima, a ne kao neka udaljena tema. Svi možemo uraditi nešto za mir jer moto ove naše trke je ‘Tvoj je prvi korak’ što znači da svako može da uradi nešto za mir”, poručio je Bašić.
Baklju, koja je simbol ove trke, nosi međunarodni tim trkača kroz dvadesetak evropskih zemalja na ruti dužine oko 21.000 km.
U Prijedoru se ovoj trci pridružilo oko 15 članova Atletskog kluba “Prijedor”. Trener Atletskog kluba „Prijedor“ Zoran Radinović prisjetio se ranijih vremena i tadašnjeg učešća ovog kluba u trkama.


 “Prije rata, devedesetih godina mi smo  učestvovali tako što smo u Prijedoru dočekali  štafetu mira. Sjećam se jedne godine smo trčali od Prijedora do Prnjavora, jedan dan, dok smo drugi dan trčali od Prnjavora do Dervente. Tada smo pretrčali oko 150 km. Trčali smo ponovo i 2000. godine kada je ‘Trka mira’ došla u naš grad”, rekao je Radinović.
Učesnike “Trke mira” je dočekao ispred Gradske uprave načelnik Odjeljenja za kulturu, međunarodnu saradnju, sport i nevladine organizacije Aleksandar Milješić koji je tom prilikom naglasio da je velika čast za naš grad da učestvuje u jednom ovakvom događaju.
 “Ovo je jedna zaista veličanstvena trka koja prolazi kroz cijeli svijet i svakako da je velika stvar da se Prijedor nalazi u centru svjetskog zbivanja ove trke. Trka ima za cilj promociju mira, na jedan diskretan način skrenuta je pažnja da svako može da uradi ono što je do njega kako bi promovisao mir, a to su upravo i neki postulati na kojima se zasniva politika grada Prijedora i Gradske uprave Prijedor. Prijedor je poznat kao multietnička sredina, otvorena  za saradnju, otvorena za sve naše sugrađane bilo koje vjere i nacije. Dakle,ova promocija mira je nešto na čemu mi radimo svakodnevno i ovo je samo jedna od manifestacija koja ide u prilog tome”, naglasio je Milješić.
“Trka mira” u trajanju od osam mjeseci imaće svoje veliko finale u oktobru ove godine, u Mađarskoj. Za Prijedorčane ova trka je uvertira u 63. Međunarodnu uličnu trku na Trgu majora Zorana Karlice koja je zakazana za 15. maj.Renata Š. NovakovićNAJČITANIJE