18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

U JANUARU POVEĆANA SMRTNOST PRIJEDORSKIH PENZIONERA

Najnovije vijesti

Iz Fonda solidarnosti Udruženja Penzionera Prijedor u januaru je isplaćeno preko 42.000 KM na ime troškova sahrane porodicama umrlih članova udruženja, što je znatno više od redovnog mjesečnog priliva članarine. Povećana smrtnost penzionera bilježi se u posljednjih par mjeseci, kažu u ovom udruženju.

– Januarska sredstva koja se slivaju u Fond solidarnosti od penzionerske članarine u iznosu od 34. 000 KM nisu bila dovoljna na ime isplate troškova za sahrane s obzirom da je smrtnost penzionera bila iznad prosječne – rekao je predsjednik Udruženja penzionera  Prijedor Slobodan Brdar i dodao da su u januaru umrla 84 penzionera čijim porodicama je isplaćeno po 500 KM.

Brdar ističe da je, nažalost, slična situacija bila i u posljednjih nekoliko mjeseci. Inače, sredstva solidarnosti pored isplate na ime troškova sahrane koriste se i za isplate jednokratnih pomoći, kojih je 2016. godine isplaćeno preko 3.000 u iznosima od 50 do 100 KM.

Broj zahtjeva za isplate jednokratne pomoći bio je, kako kaže Brdar, duplo veći. Međutim, svima se nije moglo udovoljiti, iako se ima veliko razumjevanje za stanje u kojem se nalazi značajan broj penzionera. Brdar je podsjetio da gradska uprava godinama pomaže članove Udruženja penzionera izdvajanjem sredstava za pomoć u njihovom  banjskom liječenju.

P.Špadić

foto: Arhiva