27.8 C
Prijedor

U OVOJ GODINI USLUGA “SIGURAN NET” ZA SVE ŠKOLE U SRPSKOJ

Kompanija “M:tel” u saradnji sa Ministarstvom prosvjete i kulture Republike Srpske u ovoj godini obezbijediće uslugu “siguran net” za sve škole u Srpskoj, najavila je direktor sektora marketinga i odnosa sa javnošću u kompaniji Ana Ponjević na panelu o zaštiti djece na internetu koji je održan u Bijeljini.
“Kao telekom operater pružamo uslugu interneta i osjećamo moralnu odgovornost da o ovoj temi govorimo više i da damo prostora da se čuje glas stručnjaka koji se pitanjem bezbjednosti djece na internetu bave na terenu, kao što su pedagozi, psiholozi, sociolozi, nastavnici, inspektori, rekla je Ponjevićeva novinarima.

Ona je rekla da je “M:tel” ponudio tehničko rješenje kroz uslugu “siguran net”, namijenjenu pravnim i fizičkim licima, a koja se može aktivirati na mobilnim telefonima i koristiti u kućama na fiksnom internetu. Roditelji mogu da odrede vrijeme kada će dijete biti na internetu dok oni nisu prisutni.

“Temu zaštite djece na internetu prepoznao je Unicef u BiH i partnerski se pridružio kampanji `M:tela”, kao i `Plavi telefon`, jedina savjetodavna linija koju besplatno može pozvati dijete sa bilo koje mreže u BiH”, pojasnila je Ponjevićeva.

Ona je istakla da je kampanja “Ne zatvarajmo oči. Zaštitimo djecu na internetu” od izuzetnog značaja jer je riječ o gorućem problemu bezbjednosti djece na internetu.

Šef službe za odnose s javnošću kompanije “M:tel” Stefan Ličina rekao je da je, prema podacima istraživanja Regulatorne agencije za komunikacije i Unicefa u BiH, više od 50 odsto ispitane djece doživjelo određenu neprijatnost na internetu.

“Više od 85 odsto ni sa kim nije razgovaralo o tim neprijatnostima, a 10 odsto osnovaca i 3,6 odsto srednjoškolaca komunicira sa roditeljima kada je riječ o prihvatanju nepoznatih ljudi na društvenim mrežama, što je alarmantan podatak”, istakao je Ličina.

On je naveo da je od početka kampanje porastao broj djece i roditelja koji su se odvažili da komuniciraju sa stručnim ljudima o problemima na internetu.

Na panelu u Bijeljini učestvovali su inspektor za visokotehnološki kriminalitet u Policijskoj upravi Bijeljina Jelica Kokotović, specijalni pedagog iz gradskog Centra za socijalni rad Slavica Kovrlija i pedagog u bijljinskoj Osnovnoj školi “Sveti Sava” Biljana Mitrović.

Mitrovićeva je istakla da se u školi trude da djecu što više edukuju o bezbjednom načinu korištenja interneta, pretraga, načinu komunikacije na internetu i digitalnoj pismenosti.

“Kroz rad sa djecom uočavamo da oni dolaze u kontakt sa neprimjerenim sadržajem, negativnim komentarima, da im se javljaju nepoznate osobe i da ne znaju kako da reaguju i kome da to prijave. Učimo ih kako da se u toj situaciji snađu”, rekla je Mitrovićeva.

Ona je istakla da djeca o problemima treba da razgovaraju sa roditeljima, nastavnicima, pedagozima, upozoravajući da ono što se prikriva može da dovede do neželjenih posljedica kao što je nasilje, koje je u porastu, naročito digitalno.

“Problem postoji i u porodici, jer djeca već sa devet godina imaju otvorene profile na društvenim mrežama”, navela je Mitrovićeva, te savjetovala roditeljima da prate aktivnosti djece na internetu, šta pretražuju i u kojim su “Viber” grupama.

Panel-diskusija održana je u Centru za kulturu Bijeljina.

U prvom dijelu kampanje emitovan je spot, a u drugom okupljaju stručnu javnost kroz panel-diskusije koje su do sada održane u Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Trebinju i Bijeljini, nakon čega slijedi i panel u Banjaluci. Kampanja će najesen biti fokusirana na djecu, roditelje i škole.

SRNA

NAJČITANIJE