18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

U PET PRIJEDORSKIH ŽUPA SLUŽENE BOŽIĆNE MISE

Najnovije vijesti

U svih pet župa katoličke crkve na području grada Prijedora jutros su služene božićne mise.
Praznično slavlje počelo je sinoć kada su, uoči ovog velikog katoličkog praznika, u Crkvi Svetog Josipa prijedorske župe i u župama LJubija, Ravska, Šurkovac i Stara Rijeka tradicionalno služene mise ponoćke.

Marko Vidović
Marko Vidović, prijedorski župnik                                                                   foto: Ivan Begić

U prisustvu vjernika misu ponoćku u Crkvi Svetog Josipa u Prijedoru služio je prijedorski župnik Marko Vidović, koji je tom prilikom pozvao sve ljude da poštuju Boga, sebe i druge.

Kako tradicija i običaji nalažu, ovaj veliki hrišćanski praznik i Prijedorčani katoličke vjeroispovijesti obilježavaju u krugu porodice.

Čestitku za čestit i veseo praznik svim Prijedorčanima koji danas slave Božić uputio je i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.

U katoličkoj Crkvi Svetog Trojstva u Novom Gradu ponoćnu misu služio sekretar banjalučkog biskupa Franje Komarice Boris Jorgić, koji je i vjernicima pročitao biskupovu poruku.

Jorgić je jernicima poželio da Božić donese mir koji će oni dijeliti sa drugima. “Želim da budete nosioci mira kao što je to bila poruka Isusa njegovim učenicima”, rekao je Jorgić.

Ponoćna misa, nakon 70 godina, u novoizgrađenoj crkvi služi se od prošle godine.

Izgradnja Crkve Svetog Trojstva počela je u septembru prošle godine, a osim vjernika, izgradnju su pomogli Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, opština Novi Grad, Šumsko gazdinstvo “Prijedor”, Grad Bihać.

marko-vidovic-web
foto: Ivan Begić

Župnik Marko Vidović kaže da je preostalo da u unutrašnjosti crkve budu postavljeni podovi, oltar i klupe te da bude uređeno dvorište.

On je rekao da će radovi biti nastavljeni kad budu obezbijeđena sredstva.

srna