Olga Mršić, devedesetogodišnja Prijedorčanka, nosilac je Partizanske spomenice i borac Narodnooslobodilačkog rata od samog početka ustanka. Često se sjeti  ratnih dana i svoga oca Vuka Relјića, partizanskog borca koji je poginuo na Sutjesci.

– I danas se sjećam da me je otac iz kuće izvukao kroz prozor i pobjegli smo na Kozaru 1941. godine. Odveo me je kad je čuo da je neprijatelј uhvatio moju učitelјicu, negdje kod Ivanjske. I od tog dana pa do kraja rata, bila sam borac 2. batalјona 1. Krajiške proleterske udarne brigade  – priča Olga.

Zdravlјe je, kaže, više ne služi. Dane provodi u postelјi, a pomoć su joj kćerka i unuk, koji žive sa njom. Jedini izvor primanja im je Olgina penzija. Nјu je obišao predsjednik prijedorskog SUBNOR-a Velјko Rodić i tom prilikom uručio Olgi paket sa prehrambenim namirnicama. Ovo je praksa SUBNOR-a, da se obiđu preostali učesnici rata, i da im se pomogne koliko mogućnosti dozvolјavaju.

– Olga je sa svojim ocem, braćom i ostalim borcima išla kud god je prošla 1. Krajiška brigada. Na sreću, ona je preživjela. Jedina je žena od preostala četiri nosioca Partizanske spomenice u Prijedoru  – naveo je Rodić.

U posjeti baki Olgi bio je i predsjednik Udruženja penzionera Prijedor Slobodan Brdar, koji joj je uručio novčanu pomoć.

– Klјučna stvar nije novčana pomoći i milošte koje se donose, već obilazak ovih lјude, jer ih više nema mnogo. To je naša praksa koju do današnjeg dana upražnjavamo – rekao je Brdar, koji je dodao da je valika čast posjetiti prvoborca i nosioca visokog partizanskog odlikovanja.

Z.J.

PrethodniIz azila ukrali 67 pasa
SlijedećiObilježen Dan škole „Jovan Cvijić“ (video)