-5.2 C
Prijedor
Utorak, 7 Februara, 2023

U PRIJEDOR STIGLO 45 DJECE SA KOSOVA

Najnovije vijesti

U Prijedor je stigla grupa od 45 učenika i tri nastavnika sa Kosova i Metohije kojima će narednih sedam dana domaćin biti njihovi vršnjaci i nastavno osoblje iz Osnovne škole “Jovan Cvijić” iz Brezičana.
Direktor Osnovne škole “Jovan Cvijić” Olivera Brdar rekla je da su djeca i nastavnici stigli iz kosovskih mjesta Orahovca, Velike Hoče, Kosovog Polja, Lepine i Ugljara koji će u Prijedoru boraviti do 24.juna.

“Djeca su sitgla kasno sinoć i smještena su kod svojih domaćina. Dalje aktivnosti odvijaće se prema ranije utvrđenom programu uz maksimalno angažovanje da im ovaj sedmodnevni boravak kod nas učinimo što ljepšim i bezbrižnijim”, izjavila je Brdareva.

Ona je dodala da je za danas bio planiran zajednički odlazak na gradski bazen, ali će djeca, zbog najavljenog lošeg vremena, odmarati u krugu porodica svojih domaćina.

Brdareva je najavila da će djecu sa Kosova i Metohije sutra u 11.00 časova ugostiti gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković, a potom je planiram obilazak grada.

“Za naredne dane planirali smo zajednički odlazak u bioskop, obilazak legendarne planine Kozare i prigodan istorijski čas uz druženje, a u školi za njih pripremamo i školsku priredbu”, rekla je Brdareva.

Prema najavama organizatora ove posjete, sva djeca koja su juče stigla u Republiku Srpsku posjetiće i Spomen-kompleks Gradina, a u četvrtak će za njih će biti upriličen prijem u zgradi Vlade Republike Srpske.

Prijedor je jedan od 13 gradova i opština u Republici Srpskoj koji je ove godine ugostio najbolje osnovce iz višečlanih porodica sa Kosova i Metohije u okviru projekta “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske”.

Ovo je šesta godina kako se provodi ovaj projekat u organizaciji banjalučkog Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije, prema čijim podacima je Republika Srpska od 2012. godine, računajući i ovu godinu, ugostila oko 2.500 učenika.

(srna)