U Prijedoru nema novih slučajeva zaraze virusom korona, a sva lica koja su do sada testirana bila su negativna, poručeno je danas nakon zasjedanja gradskog Štaba za vanredne situacije. Milenko Đaković, komandant Štaba za vanredne situacije rekao je da je 928 lica pod zdravstvenim nadzorom, dok 26 više nije.

On je istakao da su se u Prijedoru počele primjenjivati represivne mjere za lica koja ne poštuju naredbe gradskog i republičkog Štaba za vanredne situacije. Tako je jedno lice kažnjeno zbog nepoštovanja mjere izolacije, a dva lica zbog nepoštovanja policijskog časa. – Jedan građanin je zbog kršenja izolacije u karantinu na Kozari i novčano je kažnjen. Sinoć su kažnjena dva lica zbog kretanja nakon 20.00 časova. Lišena su slobode, jer su bila i pod uticajem alkohola – rekao je on.

Đaković je naglasio da je protiv jednog lica u Prijedoru podnesena krivična prijava zbog kršenja odluke Vlade RS o zabrani širenja panike u vrijeme vanredne situacije. Zbog netačnih pisanja na portalima, Đaković je pojasnio da se testiranje na korona virus obavlja na Institutu za javno zdravstvo RS u Banjaluci, a da gradske bolnice uzimaju samo uzorak za taj test.

Prijedorska bolnica “Dr Mladen Stojanović” ima prostor za izolaciju. To je zgrada Psihijatrije, čiji pacijenti su danas premješeni u Dom za mušku djecu i omladinu ometenu u razvoju. –  Danas je u tom prostoru opremljena hirurška sala, oslobođene su sve sobe i vezano za poluintezivnu i intezivnu njegu imamo četiri sobe sa 10 kreveta. Dijelom je i dijagnostička oprema preseljena. Od Instituta za javno zdravstvo RS imamo uvjeravanje da je sproveden postupak za nabavku mobilnog rengenskog aparata. Aktuelno je pitanje respiratora, bolnica u funkciji ima tri respiratora i u ovom momentu nisu planirana za potrebe pacijenata sa virusom korona. Juče je izvršena uplata za dva prenosna respiratora, a danas za još dva, prenosni i fiksni. U toku je i nabavka respiratora od strane Instituta za javno zdravstvo RS – rekao je Mirko Sovilj, v.d. direktora prijedorske bolnice.  

Sovilj je dodao da to ne znači da je sigurnost pacijenata koji su u izolaciji umanjena, jer se pacijenti kojima je potreban respirator transportuju na Klinički centar u Banja Luku. – Pacijent koji je bio pozitivan na virus korona je zbog pojave težih respiratornih smetnji odmah prebačen u Banja Luku, gdje je stavljen na funkciju mehaničke ventilacije i imamo informacije da je mnogo bolje i očekujemo da bude skinut sa respiratora i to je dobra vijest – rekao je Sovilj i naglasio da je u potpunosti obezbijeđena lična zaštita svih zdravstvenih radnika koji su angažovani na praćenju i liječenju pacijenata pod sumnjom na korona virus. U prijedorskoj bolnici do daljnjeg primaju samo hitne slučajeve.

Zlatko Ritan, šef Radne grupe gradskog Štaba za vanredne situacije potvrdio je da je od danas osposobljen i šator ispred zgrade Psihijatrije, gdje će se licima kojima se preporuči testiranje uzimati brisevi, odmah iz sanitetskog vozila.

Šatore je obezbijedio Svadbeni salon “Knežević”, namjestaj za opremanje ambulante Salon namjestaja “Kapetan”, a Gradska uprava Prijedor i Tržni centar “Bingo” danas su prijedorskoj bolnici donirali jastuke, posteljinu i deke, koje su namjenjene za izolacioni prostor. 

P.Špadić i M.Šodić

PrethodniREPUBLIČKI ŠTAB ZA VANREDNE SITUACIJE Omogućiti povratak djece iz BiH koja borave u Italiji
SlijedećiPRIJEDOR U DOBA KORONE

3 COMMENTS

  1. Ovaj Knežević je zaradio mnogo para na sahranama i baš lijepo da je dao jedan šator za pomoć bolesnima.On je taj šator ionako mislio baciti jer je već prljav i pocepan. Međutim taj šator je otvoren i prije če se ovi pacijenti i ljekari prehladiti od promaje nego od korona virusa. Interesantno da Vlada Srpske nema vojne šatore koji su topliji i gdje se čak može srediti i grijanje.

  2. Baš fina slika koju je novinar Kozarskog “uhvatio” na sastanku Gradskog kriznog štaba. Policajac uopšte ne sluša šta priča gradonačelnik Đaković već se igra sa mobitelom kao i drugi “pacijenti” ovog sastanka. E moj Đakoviću slabe si izabrao za liječenje Prijedorčana…